background branding

Oud brood over? Gooi het niet weg, maar doe er het volgende mee

260422 brood site.jpg

Vries jij je brood altijd keurig netjes in, zodat je iedere dag genoeg sneetjes uit de vriezer kunt halen om op te eten? Of wordt jouw brood uiteindelijk zo hard dat je het niet meer op kunt eten? Weggooien is in dat geval niet meer nodig, want Radar geeft je allerlei alternatieven om ook van ouder brood te kunnen genieten. 

De volgende dingen kun je maken van je oud geworden boterhammen:

1. Wentelteefjes

Het meest voordehand liggend, maar ook meteen de lekkerste (en misschien wel beste) oplossing: maak wentelteefjes van je oude boterhammen! Dit doe je door je brood in een mengsel van ei, melk en een snufje kaneel te leggen en het bammetje vervolgens goudbruin te bakken in de pan. 

2. Croutons

Om je salade op te leuken kun je het oude brood ook in stukjes breken of snijden en vervolgens met wat olie en knoflook in de pan bakken tot de stukjes krokant zijn. De stukjes brood kun je overigens ook zo’n twintig minuutjes in de oven leggen op 160 graden. En wil je echt iets speciaals doen met de croutons? Maak dan een Italiaanse Panzanella salade! 

3. Tosti

In plaats van je heerlijke verse brood onder het tosti-ijzer te leggen, gebruik je hier liever oude boterhammen voor. En mocht je geen tosti-ijzer in huis hebben, dan maak je tosti’s ook prima met wat olie in de pan. Beleg de boterhammen met allerlei lekkere ingrediënten en bakken maar. 

4. Paneermeel

Maak jij weleens gebruik van paneermeel om je eten extra krokant te maken of om kwetsbaar eten te beschermen in de pan? Paneermeel is eigenlijk heel simpel zelf te maken; het is namelijk een afvalproduct uit de beschuit-industrie. Maar je raad het al: ook (hard, oud) brood kun je verkruimelen en zo als paneermeel gebruiken. 

5. Broodpap

Vroeger, toen restjes weggooien nog minder gebruikelijk was dan nu, werd oud brood regelmatig gebruikt om broodpap van te maken. Je maakt dit door melk warm te maken (soms met citroen eraan toegevoegd), stukjes brood aan dit mengsel toe te voegen en dit met een garde fijn te kloppen. Vervolgens voeg je nog suiker en kaneel toe en voilà: je kunt aan tafel. 

En dit kun je beter níét met je oude brood doen

Dan nog een laatste tip voor wat je er beter niet mee kunt doen; de eendjes voeren in het park bijvoorbeeld. Hoewel het een goede daad lijkt om nog iemand anders van eten te voorzien, is het vele zout in brood voor veel dieren erg slecht. Ook koeien en schapen hebben geen baat bij het eten van brood. Wil je toch graag wat dieren voeren? Geef ze dan liever iets voedzaams, zoals wat overgebleven groenten, haver of een restje rijst. 

Bron: RTL Nieuws