toggle menu

Deze bespaartips helpen je de coronacrisis door

Deze bespaartips helpen je de coronacrisis door

Hoe krijg je grip op je financiën in een onzekere tijd? Met deze tips van econoom Erica Verdegaal en besparingsdeskundige Marieke Henselmans sta je financieel een stuk sterker tijdens (en na) de coronacrisis. 

'Ondanks alle steunmaatregelen en de begripvolle troonrede wordt 2021 voor veel Nederlanders een financieel onzeker of zwaar jaar', zeggen Verdegaal en Henselmans, die samen het boek 'Crisis! Wat te doen? Van rood naar groen' schreven. Wat kun je doen om financieel gezond uit de crisis te komen? 

Breng je inkomsten en uitgaven in zicht

Een algemene tip als je wilt besparen: breng eerst je hele financiële situatie in kaart. Als je een duidelijk beeld hebt van wat je binnenkrijgt en wat eruitlgaat, krijg je ook een veel beter beeld van waar je op kunt besparen.

Het Persoonlijk Budgetadvies kan je hier bij helpen. Dit is een tool van het Nibud die je snel en makkelijk inzicht geeft in je financiële positie. Ook geeft het advies over op welke kostenposten je kunt besparen.

Check je verzekeringen

Verzekeringen vormen een grote kostenpost. Je zorg-, opstal- en autoverzekering zijn bijvoorbeeld verplicht. En maar goed ook, want als er iets misgaat kunnen de kosten anders hoog oplopen. Op de niet-verplichte verzekeringen kun je kritisch zijn: heb je deze wel echt nodig? 

Verzekeringen op losse producten, zoals je telefoon of zonnebril, kun je beter achterwege laten. Hier heb je namelijk garantie op. Ook zou je die kunnen vervangen als je een buffer hebt. Vaak is dit voordeliger dan een tijd lang een verzekering betalen.

Ook op je reisverzekering kun je besparen. Het is vaak goedkoper om een doorlopende reisverzekering te hebben, in plaats van steeds losse polissen af te sluiten. 

Woon je samen? Check dan of je niet allebei dezelfde verzekering hebt lopen. 

Heb ik recht op toeslagen?

Misschien heb je, zonder dat je het weet, recht op financiële ondersteuning vanuit de overheid. Op de website van het Nibud kun je op basis van je inkomen en woonsituatie kijken of je recht hebt op toeslagen.

Als blijkt dat je inderdaad recht hebt op aanvullend inkomen, kun je dit via dezelfde site aanvragen.

Snijd in je abonnementen

Abonnementen kunnen een enorme kostenpost vormen, dus zet eens alles op een rij. Misschien heb je nog een abonnement op een tijdschrift dat je nooit leest, of een lidmaatschap bij een sportschool waar je nooit naartoe gaat. Als je in deze periodieke kosten weet te snijden kan dit enorm schelen. 

Radar schreef eerder ook een hulpartikel over hoe je het best kunt besparen op je abonnementen.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Voordat je een aankoop doet is het eigenlijk altijd een goed idee om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Op vergelijksites kun je jouw specifieke wensen en je budget invoeren, zodat je het product vindt dat bij je past. 

Op de site van Independer kun je van alles naast elkaar zetten, zoals verzekeringen, hypotheken, mobiele abonnementen en energieleveranciers. Ook bij de Consumentenbond vind je goede vergelijkers. 

Altijd een A-merk, of soms ook huismerk? 

Ga voor jezelf na of je in de supermarkt altijd voor het bekende merk moet gaan. Probeer eens een keer iets van het huis en kijk of dit even goed bevalt.

Door naar de prijs per kilo te kijken kun je de prijzen goed met elkaar vergelijken.

Meer rendement op je spaargeld

Bij de bank ga je niet veel rendement krijgen op je spaargeld door de lage rente. Maar er zijn andere manieren om wat aan je spaargeld te verdienen, zoals investeren in een beleggingsfonds. In onderstaand artikel zet Radar een aantal mogelijkheden voor je op een rij. 

Wat te doen met je spaargeld?

Geld lenen kost altijd geld

Zit je in de financiële problemen? Of krijg je iets niet met je eigen geld gefinancierd? Dan zou geld lenen een optie kunnen zijn. Maar let op: geld lenen kost altijd geld. Probeer dit dus ook te vermijden. 

Mocht je toch willen lenen, gebruik dan deze tips om dit zo verantwoord mogelijk te doen.

Vooroordelen over geld

Als je wilt besparen is het van belang dat je afstand neemt van een aantal vooroordelen. Bijvoorbeeld dat kleine beetjes geen verschil maken: dit is niet waar. Het zijn juist de kleine hoeveelheden die haalbaarder zijn en samen meer opleveren dan grote koerswijzigingen. Beter opletten bij boodschappen scheelt kleine bedragen die voortdurend terugkomen.

Ook 'goedkoop is duurkoop' is een vooroordeel. Dit is in sommige gevallen zeker waar, maar ook even vaak komen goedkope producten als beste uit de test. Je hoeft dus in ieder geval niet altijd het duurste product te kopen.

Dat gezond eten duurder is, berust ook niet altijd op waarheid. Juist ongezonde producten zoals snoep en alcohol zijn duur. Het is heel makkelijk om een goedkope en gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Lees ook: Gezond(er) eten? Laat je niet misleiden!

Overige tips

  • Geef zelfgemaakte cadeaus. Bak voor iemands verjaardag een taart of maak een creatief kunstwerk. Dit bespaart geld, en een persoonlijk cadeau valt vaak ook in de smaak. 
  • Gebruik gratis (juridische) hulp. Heb je problemen met een gekocht product of een geleverde dienst? Kijk dan op ConsuWijzer, het overheidsloket voor consumenten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook bij het Juridisch Loket of het Europees Consumenten Centrum kun je terecht voor gratis hulp. 
  • Laat je niet bestelen. (Internet)oplichting is steeds verfijnder en kan iedereen overkomen. Op de website van Opgelicht?! vind je verschillende artikelen over oplichting en hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt. 

Ook interessant