toggle menu

Digitaal gekochte games retourneren, wat zijn mijn rechten?

Digitaal gekochte games retourneren, wat zijn mijn rechten?

Je hebt een videospel gekocht en gedownload van het internet, maar hij valt toch tegen. Kun je dan je geld terugkrijgen? Voor dit vraagstuk stond gebruiker BasBakker op het Radar-forum. Radar zoekt het uit.

BasBakker kocht via de PlayStation Store een spel voor zijn PlayStation 4. Het was niet wat hij ervan verwacht had en wou zijn geld terugvragen. Hij dacht dat hij recht had op geld terug, aangezien hij het spel minder dan 14 dagen geleden gekocht had. Helaas kwam hij van een koude kermis thuis.

Lees het forumtopic van BasBakker

Afstand van bedenktijd

Volgens Saskia Bierling, woordvoerder van Autoriteit Consument & Markt (ACM), verliest een consument zijn bedenktijd als hij ermee instemt dat hij downloadt voordat de bedenktijd is verstreken en verklaart daarmee afstand te doen van de bedenktijd.

Het afstand doen van de bedenktijd gebeurt over het algemeen door de algemene voorwaarden de accepteren als je het spel aankoopt. Heb je dergelijke voorwaarden niet moeten accepteren, dan is de bedenktijd wel van toepassing.

Fysieke games

Wanneer je online een spel koopt op een fysieke drager, zoals bijvoorbeeld op een dvd, heb je uiteraard wel gewoon recht om het te retourneren. In veel gevallen vervalt dit recht echter als je de verzegeling hebt verbroken, bijvoorbeeld door het plastic van het hoesje af te halen.

Zit er geen verzegeling om het doosje heen, zoals in het geval van een tweedehands game, dan kun je gewoon beroep doen op de bedenktijd.

Voorwaarden van verschillende gamewinkels

Sony PlayStation heeft een vrij strak beleid betreffende het terugsturen van games: je kunt alleen je geld terugkrijgen als de download nog niet gestart is. Andere online gamewinkels laten je het spel twee uur proberen.

Dit is het geval bij Xbox Live van Microsoft, Steam van Valve en de Epic Store. Bij Origin van EA kun je zelfs tot 24 uur nadat je het spel voor het eerst hebt gestart, besluiten om je geld terug te vragen. Al deze platforms bedienen de markt van computers, waarbij je bij aankoop niet altijd zeker kunt weten of je computer het spel wel kan draaien, wat het belang van een dergelijk beleid verhoogt.

De negatieve uitschieters op het gebied van online gamewinkels zjn Uplay van Ubisoft en de eShop van Nintendo. Als je daar een spel koopt, sta je onmiddellijk al je rechten af om je geld terug te krijgen.

Welke rechten heb ik wel als ik ontevreden ben met een spel?

Bierling zegt dat als een spel niet aan de gerechtvaardigde verwachtingen van de consument voldoet, zoals bijvoorbeeld door informatie van de verkoper, deze mogelijk een beroep doen op de regels van non-conformiteit/garantie. Dat geldt ook bij een spel op materiële drager.

Dit moet wel aantoonbaar zijn, zoals wanneer er in de beschrijving van het spel iets beloofd is, maar dit niet waargemaakt wordt.

Bronnen: ACM / Sony / Microsoft / Valve / Epic Games / EA / Ubisoft / Nintendo

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant