Fietsen makkelijk te stelen met ‘power key’: hoe voorkom je diefstal?

Fietsen makkelijk te stelen met ‘power key’: hoe voorkom je diefstal?

Met de zogeheten power key, krijgen fietsendieven binnen mum van tijd je fietsslot open. Vooral ringsloten van AXA blijken makkelijk te kraken. Wat is dit voor apparaat en hoe voorkom je dat jouw fiets ermee gestolen wordt? 

Wat is de power key?

Fietsendieven kunnen snel en onopvallend je fiets stelen met de power key. Het is een soort loper waarbij je met een beetje wrikken het slot opent. Bovendien lijkt het alsof je een gewone sleutel in het slot doet, waardoor het niet opvalt dat er een fiets gestolen wordt. Vooral ringsloten van AXA, de meest verkochte fietssloten, blijken makkelijk te kraken.

Belangrijkste tip: gebruik een extra slot

Een woordvoerder van de Fietsersbond vertelt dat er eigenlijk maar één manier is om je tegen deze power key te wapenen. En dat is een extra slot van voldoende lengte. De power key is namelijk ontwikkeld om ringsloten open te breken en werk minder goed op bijvoorbeeld een kettingslot.

Gebruik daarom niet alleen een ringslot, maar ook een kettingslot, kabelslot of beugelslot. "De insteekketting van het ringslot is niet voldoende", vertelt de woordvoerder. "Bij gebruik van een power key gaat het insteekslot ook open."

Bevestig je tweede slot aan de vaste wereld

Je kunt de kans op diefstal verder verkleinen door je extra slot slim te gebruiken. Om te beginnen door je fiets hiermee vast te zetten aan de ‘vaste wereld’, zoals een brug, een rek of een lantaarnpaal. Dit maakt het een stuk moeilijker om je tweewieler mee te nemen. 

Laat je slot niet bungelen

Gebruik je een kettingslot? Dan is het verstandig om de ketting niet te laten bungelen en hem zo hoog mogelijk vast te maken. Wikkel het slot een paar keer om een paal en je fiets, zodat het niet op de grond hangt. Voor dieven met een betonschaar is het dan namelijk moeilijker om kracht te zetten en je slot open te breken. 

Doe je extra slot niet alleen door je voorwiel

Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Dit wiel is namelijk makkelijk van het frame te halen. "Als je alleen het voorwiel doet heb je kans dat ze die laten staan en de rest van de fiets meenemen." 

Haal je jouw extra slot wel door het voorwiel? Zorg dan dat je hem ook door het frame haalt. Hierdoor wordt het ingewikkelder om hem te stelen. 

Radar heeft een gratis nieuwsbrief

Radar heeft een gratis nieuwsbrief. Schrijf je in en ontvang onze nieuwste artikelen in de mailbox. 

Bron: Fietsersbond

Ook interessant