Geen slimme meter? Hou je meterstand bij!

Geen slimme meter? Hou je meterstand bij!

De Autoriteit Consument en Markt raadt iedereen zonder slimme meter aan om de actuele meterstanden op te nemen in januari 2023. Eigenlijk zouden alle energieleveranciers dat nu zelf moeten doen. Omdat het prijsplafond dat de overheid heeft ingesteld om consumenten te beschermen in gegaan is, is het belangrijk dat er gewerkt wordt met de juiste meterstanden. Door de meterstand op te nemen kunnen de leveranciers de kosten berekenen voor het werkelijke stroom- en gasverbruik. 

Wat je wel of niet moet doen, hangt af van of je een slimme meter hebt of niet.

Wel een slimme meter

Als je wel een slimme meter hebt, en hij staat aan, dan hoef je niks te doen. De meter stuurt de meterstanden door naar de netbeheerder en die geeft ze door aan de leverancier. Daardoor betaal je precies de juiste tarieven voor je verbruik. Als de slimme meter de meterstanden niet automatisch doorgeeft, vraag dan aan je netbeheerder om hem aan te zetten. 

Geen slimme meter

Let op! Als je leverancier niet op 1 januari de standen heeft opgevraagd of opgenomen, dan worden je meterstanden geschat. In dat geval is het verstandig om ze zelf vast te leggen. Maak een foto van de meterstanden, en doe dat nogmaals op alle dagen dat je een tariefwijziging krijgt. Zo kun je later de jaarafrekening controleren en het echte verbruik bewijzen, zo raadt de ACM aan: ‘Controleer uw verbruik bij elk tarief als u uw jaarafrekening krijgt. Betaalt u meer door een verkeerde inschatting van de meterstanden door uw leverancier? Stuur dan een e-mail of een brief aan uw leverancier met uw klacht en de foto’s als bewijs.’

Voor het indienen van een klacht heeft de ACM vast een voorbeeldbrief staan.

Bron: ACM
 

Ook interessant