toggle menu

Heb je een aankoopmakelaar nodig?

Heb je een aankoopmakelaar nodig?

Wanneer is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen? En heb je er nog een nodig als je zelf een huis gevonden hebt? Radar spreekt met Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Ben je nog op zoek naar een huis? Dan kan een aankoopmakelaar in deze situaties handig zijn:

Verhuizen naar een onbekende regio

Allereerst: Ben je van plan om naar een voor jou onbekende regio te verhuizen? En weet je niet waar je moet zoeken? Dan kan een aankoopmakelaar jou wellicht wat meer wegwijs maken in de buurten van je beoogde nieuwe woonplaats. Een makelaar kan rekening houden met jouw wensen, bijvoorbeeld een kindvriendelijke omgeving.

Er vroeg bij zijn in een oververhitte markt

Ten tweede: Zoek je een huis in een oververhitte markt? Van zo'n markt is sprake in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht, en 'eigenlijk iedere middelgrote stad in Nederland', aldus André de la Porte. Een makelaar kan dan eerder op de hoogte zijn van de huizen die verkocht worden. Zodat je ze kunt bezichtigen vóórdat ze op Funda komen.

Dat zit zo: Als de verkopers van een huis een makelaar inschakelen, kan die in zijn eigen makelaarsnetwerk de belangstelling peilen. Zo hebben de verkopers van het huis niet te maken met talloze bezichtigingen en hoeft het huis niet op Funda.

Het is niet strafbaar om dan kijkers via een makelaar een voorrangspositie te geven, zegt André de la Porte. Maar: 'zo wordt er wel door twee makelaars geld aan het huis verdiend'.

Zelf een huis gevonden?

Als je zelf een huis gevonden hebt, is een aankoopmakelaar dan nog nodig? Ja, als je je onzeker voelt over het biedproces, en als je niet zo goed weet welke argumenten je kunt gebruiken om de prijs omlaag te krijgen.

Je kunt een aankoopmakelaar verzoeken om dan een deelopdracht voor je uit te voeren: bijvoorbeeld onderhandelen over de prijs van het huis en/of een waardebepaling van het huis. Let wel: niet alle aankoopmakelaars neemt zo'n deelopdracht aan.

Nog wel slim: ga je zonder aankoopmakelaar een huis bekijken? Neem dan zelf een checklist mee, bijvoorbeeld deze van Perfectkeur (.pdf).

Een aankoopmakelaar vinden

Je kunt een kijkje nemen bij de advieskeuze van de VEH, daar zie je ook beoordelingen van klanten per makelaar.

Volgens VEH zijn de diensten van een aankoopmakelaar doorgaans lager dan bij verkoop. Wettelijk zijn er geen tarieven voor vastgelegd. Je kunt over de prijs onderhandelen, en verschillende offertes opvragen en vergelijken. Let er wel op of die indicatie inclusief het btw-tarief (21%) is!

Bron: VEH / Perfectkeur

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant