Hoe update ik de kaarten van mijn navigatiesysteem?

Hoe update ik de kaarten van mijn navigatiesysteem?

Vrijwel alle autofabrikanten bieden vandaag de dag optioneel of standaard een navigatiesysteem in hun auto's aan. Het updaten van deze systemen is echter niet altijd even gemakkelijk en kan soms heel duur uitvallen. Radar zoekt uit hoe dit per fabrikant werkt en geeft enkele tips.

Wanneer je een nieuwe auto koopt, is het erg belangrijk om meteen te controleren of de kaarten van het navigatiesysteem up-to-date zijn. Sommige merken bieden slechts een korte periode waarbij de kaarten gratis bijgewerkt kunnen worden. Met een beetje pech kom je er anders pas achter dat je kaarten verouderd zijn wanneer je een weg in wordt gestuurd die niet meer bestaat en moet je vervolgens meer dan 100 euro betalen om nieuwe kaarten te krijgen.

De websites waar in dit artikel naar worden gelinkt, zijn waar mogelijk de officiële webwinkels van de automerken. Soms bieden onafhankelijke websites betere prijzen, maar we kunnen geen uitspraken doen over de kwaliteit van de service en producten.

Let er op dat je de nieuwste kaarten die voor jouw systeem beschikbaar zijn, niet altijd recent zijn. Je wilt niet per ongeluk een heleboel geld uitgeven aan een kaart die alsnog tot wel 10 jaar verouderd is.

Heeft je auto geen ingebouwde navigatie, kun je geen recente kaarten meer krijgen of vind je de updates te duur, dan zijn er ook nog een aantal veelal gratis navigatie-apps voor je telefoon beschikbaar. Standaard kun je gebruikmaken van Apple Maps of Google Maps, maar er zijn ook verschillende alternatieven beschikbaar. Radar heeft daar een aantal van getest:

Lees ook: Vier handige navigatie-apps voor Android en iOS

Alfa Romeo

Alfa Romeo heeft helaas niet op onze navraag gereageerd. Op deze pagina is echter voor een groot deel van de auto's van Fiat Chrysler Automobiles informatie over de navigatiesystemen te vinden.

Audi

Eigenaren van een nieuwe Audi kunnen na aankoop van hun nieuwe auto vijf keer gratis hun MMI Plus-navigatiesystemen updaten. Daarna kosten de updates 199 euro per keer. Ga naar de naar je persoonlijke Audi-account en log in. Vanaf daar kun je een programma downloaden om de nieuwste kaartupdates te downloaden en op een usb-stick of sd-kaartje te zetten. Steek het kaartje in het entertainmentsysteem van je auto en voer de update uit.

Als je een ouder model hebt met MMI (niet-Plus) of RNS-E, dan kun je de updates aanschaffen in de winkel van Audi. Ook deze updates kosten 199 euro.

BMW

BMW belooft zijn navigatiesystemen 12 jaar lang van updates te voorzien. Voor oudere modellen zijn er nog dvd's beschikbaar, modernere auto's kunnen met een usb-stickje in een dealer geüpdatet worden. De nieuwste modellen (na 2015) worden vier keer per jaar een update via een mobiele dataverbinding.

Een nieuwe BMW krijgt drie jaar gratis navigatie-updates, daarna moet je gaan betalen voor een Connected Drive-abonnement vanaf 139 euro per jaar. Je kunt ook losse updates krijgen op usb-stick of dvd. Deze kosten enkele tientjes. Hiervoor kun je een offerte aanvragen in de webshop van BMW.

Citroën

Citroën werkt momenteel, net als Peugeot, samen met twee kaartenleveranciers. Here en TomTom. Modellen met een Connect Nav-systeem krijgen een gratis update van de kaarten wanneer de klant onderhoud bij de dealer laat uitvoeren. Oudere modellen krijgen sowieso 10 jaar lang updates, maar deze updates zijn niet gratis. Op de website van Here kun je per model zien welke kaarten er beschikbaar zijn. De kosten zijn 149 tot 199 euro per update.

Dacia

Wanneer je een nieuwe Dacia koopt, kun je, afhankelijk van het type navigatiesysteem, 90 dagen tot 3 jaar gratis je kaarten updaten. Let er dus bij je nieuwe Dacia op of de kaarten up to date zijn! Na de gratis periode lopen de kosten voor kaartupdates uiteen van 55 euro voor een losse update tot 169 euro voor een driejarig abonnement.

Je kunt de updates aanschaffen via de shop van Dacia. Die updates moet je vervolgens downloaden naar je computer en kopiëren naar een usb-stick of sd-kaartje. Steek deze in het entertainmentsysteem en voer de update uit. Eventueel is een dealer in staat om hierbij te helpen.

Fiat

Fiat heeft helaas niet op onze navraag gereageerd. Op deze pagina is echter voor een groot deel van de auto's van Fiat Chrysler Automobiles informatie over de navigatiesystemen te vinden.

Ford

De nieuwste modellen van Ford zijn uitgerust met het zogenaamde SYNC 3-systeem. Dat systeem kan gratis geüpdatet worden via de website van Ford. Als het zelf niet lukt om de updaten, kan dit ook door een dealer gedaan worden. De adviesprijs voor deze service is 39 euro.

Voor oudere modellen biedt Ford updates op sd-kaartjes aan. De kosten hiervan liggen tussen de 99 en 189 euro in en kunnen onder andere verkregen worden bij de officiële winkel van Ford.

Lees ook: Nieuwe Fordauto's met oud navigatiesysteem

Honda

Honda heeft helaas niet gereageerd op onze navraag. Aan de hand van beschikbare informatie op het internet, lijkt het bedrijf hun modellen vanaf 2015 te hebben uitgerust met een systeem van Garmin, waarvoor op de website van Garmin gratis updates te downloaden zijn tot 5 jaar nadat de auto nieuw was. Voor oudere modellen zijn updates te vinden op de website van Here. Deze prijzen liggen rond de 200 euro per update.

Hyundai

De navigatiesystemen van Hyundai worden gratis geüpdatet wanneer je bij en Hyundai-dealer een onderhoudsbeurt laat uitvoeren. Deze updates zijn minimaal 10 jaar beschikbaar. Ze zijn ook los verkrijgbaar voor 169 euro per update.

Jeep

Jeep heeft helaas niet op onze navraag gereageerd. Op deze pagina is echter voor een groot deel van de auto's van Fiat Chrysler Automobiles informatie over de navigatiesystemen te vinden.

Lancia

Lancia heeft helaas niet op onze navraag gereageerd. Op deze pagina is echter voor een groot deel van de auto's van Fiat Chrysler Automobiles informatie over de navigatiesystemen te vinden.

Lexus

Voor eigenaren van een Lexus heeft het merk een website (je kunt bovenaan de taal veranderen) waarop je kunt zien hoe je de kaarten moet updaten. Als het niet lukt, kun je altijd bij een Lexusdealer terecht. De kosten verschillen per systeem.

Kia

De navigatiesystemen van Kia kunnen bij de dealers worden geüpdatet bij een onderhoudsbeurt aan de auto.

Land Rover en Jaguar

Er zijn twee soorten navigatiesystemen beschikbaar voor de auto's van Land Rover en Jaguar. NLI is het goedkopere systeem. Voor dit systeem is vier keer per jaar een update beschikbaar. Een update kost ongeveer 120 euro. Om de kaarten te updaten, moet je een programma (Land Rover of Jaguar) op je computer installeren. Dit programma kan een update installeren op een sd-kaartje, die vervolgens in het entertainmentsysteem van je Land Rover of Jaguar gestoken moet worden. Als je er zelf niet uitkomt, kan een dealer hier ook mee helpen, al zijn er dan wel extra kosten aan verbonden.

Het duurdere systeem draagt de naam NGI. Hiervoor zijn maandelijks updates beschikbaar, die via een mobiele dataverbinding gedownload kunnen worden, of via hetzelfde programma als NLI. In dat laatste geval wordt er van een usb-stickje gebruikgemaakt. De updates zijn tijdens de garantieperiode gratis, daarna kosten ze inclusief installatie ongeveer 150 euro.

Voor een groot aantal oudere modellen zijn ook nog updates beschikbaar, zelfs voor enkele modellen uit het jaar 2000, al zijn dit dan vaak wel verouderde kaarten. Let op het jaartal voordat je een tien jaar oude kaart aanschaft! De kaarten kunnen in de vorm van cd'tjes of sd-kaartjes worden aangeschaft via de websites van Land Rover en Jaguar.

Mazda

Eigenaren van een nieuwe Mazda krijgen gratis drie jaar lang updates voor de kaarten in hun navigatiesysteem. Daarna zijn de kosten, afhankelijk van het type navigatiesysteem, vanaf ongeveer 50 euro per update. Mazda heeft een overzichtelijke website waar je kunt vinden welke updates voor jouw auto beschikbaar zijn.

Mercedes

Mercedes heeft niet op onze navraag gereageerd. Het bedrijf lijkt zijn navigatie-updates gratis aan te bieden, waarvoor je bij de dealer terecht kunt. Als je een model hebt waarbij de kaarten op een sd-kaartje zijn opgeslagen, kun je vanaf de website van Mercedes een computerprogramma downloaden waarmee de kaarten geüpdatet kunnen worden.

Mitsubishi

Subaru heeft niet gereageerd op onze navraag over ondersteuning, maar er is op de website van Here een pagina te vinden waar je kunt uitvinden welke updates er voor enkele modellen beschikbaar zijn en hoeveel ze kosten.

Nissan

Momenteel gebruikt Nissan drie verschillende navigatiesystemen in zijn auto's. De meeste modellen hebben het Connect-systeem, waarbij de updates via een sd-kaartje verlopen. De nieuwe Micra en Qashqai gebruiken een nieuw systeem met TomTom-software. Hierbij verlopen de updates met een mobiele dataverbinding. De Leaf, 370Z en GTR hebben weer een ander systeem, dat in het geval van de Leaf met een sd-kaartje werkt en bij de 370Z en GTR met een cd'tje.

Nissan heeft een website waarop alle modellen te vinden zijn die nog kaartupdates ontvangen. In de lijst staan zelfs nog enkele modellen uit 2003, al kun je voor deze oudere modellen niet altijd de nieuwste kaarten krijgen (bijvoorbeeld geen jongere kaarten dan uit 2012). De kosten van kaartenupdates beginnen bij 120 euro en kunnen oplopen tot 229 euro.

Opel

De woordvoerder van Opel geeft aan dat het bedrijf in principe zijn navigatiesystemen blijft voorzien van nieuwe kaartupdates, zolang het systeem in kwestie of de auto waar hij in zit wordt geproduceerd. Het bedrijf heeft op zijn website een overzicht van de modellen waarvoor kaartupdates beschikbaar zijn. De updates kosten over het algemeen 99 euro. Let altijd goed op de datum van de beschikbare kaarten; voor lang niet alle modellen zijn er nog recente kaarten beschikbaar.

Peugeot

Peugeot werkt momenteel, net als Citroën, samen met twee kaartenleveranciers. Here en TomTom. Modellen met een Connect Nav-systeem krijgen een gratis update van de kaarten wanneer de klant onderhoud bij de dealer laat uitvoeren. Oudere modellen krijgen sowieso 10 jaar lang updates, maar deze updates zijn niet gratis. Op de website van Here kun je per model zien welke kaarten er beschikbaar zijn. De kosten zijn 149 tot 199 euro per update.

Renault

Wanneer je een nieuwe Renault koopt, kun je, afhankelijk van het type navigatiesysteem, 90 dagen tot 3 jaar gratis je kaarten updaten. Let er dus bij je nieuwe Renault op of de kaarten up to date zijn! Na de gratis periode lopen de kosten voor kaartupdates uiteen van 55 euro voor een losse update tot 169 euro voor een driejarig abonnement.

Je kunt de updates aanschaffen via de shop van Renault. Die updates moet je vervolgens downloaden naar je computer en kopiëren naar een usb-stick of sd-kaartje. Steek deze in het entertainmentsysteem en voer de update uit. Eventueel is een dealer in staat om hierbij te helpen.

Seat

Als je een nieuwe Seat koopt, krijg je drie jaar gratis updates. Updates voor de nieuwste modellen zijn op de website van Here te vinden. Bij oudere modellen betaal je 149 euro per update. Die updates zijn op de webshop van Seat te vinden en bestaan, afhankelijk van het model, uit een sd-kaartje of een cd'tje.

Škoda

Als je een nieuwe Škoda koopt, kun je via de website van Škoda gratis aan updates komen. Bij oudere modellen betaal je 149 euro per update. De updates zijn op de webshop van Škoda te vinden en bestaan, afhankelijk van het model, uit een sd-kaartje of een cd'tje.

Subaru

Subaru heeft niet gereageerd op onze navraag over ondersteuning, maar er is op de website van Here een pagina te vinden waar je kunt uitvinden welke updates er voor jouw auto beschikbaar zijn en hoeveel ze kosten.

Suzuki

Suzuki heeft niet gereageerd op onze navraag over ondersteuning, maar er is op de website van Suzuki een pagina te vinden waar je kunt uitvinden welke updates er voor enkele modellen beschikbaar zijn en hoeveel ze kosten.

Toyota

Vrijwel alle auto's van Toyota zijn uitgerust met het Touch 2-systeem. De enige uitzonderingen hierop zijn de Aygo, met X-Nav en de Proace, met Pro-Touch. De Touch-systemen krijgen 3 jaar gratis updates, daarna moeten eigenaren van de auto's de updates los aanschaffen. Toyota belooft al zijn modellen minimaal 10 jaar van kaartupdates te voorzien.

Heb je een Touch-systeem, dan moet je voor updates een persoonlijke Toyota-account aanmaken en daarna de instructies volgen. Voor eigenaren met een ander systeem heeft Toyota een website (je kunt bovenaan de taal veranderen) waarop je kunt zien hoe je de kaarten moet updaten. Als het niet lukt, kun je altijd bij een Toyotadealer terecht. De kosten verschillen per systeem.

Volkswagen

Recente Volkswagen-modellen krijgen gratis updates. Deze zijn op de website van Volkswagen te vinden. Voor oudere modellen betaal je 149 euro per update. Die updates zijn op de webshop van Volkswagen te vinden en bestaan, afhankelijk van het model, uit een sd-kaartje of een cd'tje.

Volvo

Volvo heeft helaas niet gereageerd op onze navraag over ondersteuning, maar op de website van Volvo is een duidelijke uitleg over de navigatie te vinden.

Ook interessant