Kilo's afvallen met afslankthee?

Kilo's afvallen met afslankthee?

Stel je wilt graag afvallen, maar je wilt er niet al te veel tijd aan kwijt zijn. Dan klinkt afslankthee als muziek in de oren. Een kopje thee bij het wakker worden of voor het slapengaan en de kilo’s vliegen er af. Werkt dit wel zo? En is het zo onschuldig als het eruit ziet? Radar vraagt het aan Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan Wageningen Universiteit.

Placebo-effect

Renger Witkamp: 'Afslankthee kan wel degelijk bijdragen aan gewichtsverlies, maar niet omdat de stoffen in de thee een krachtige werking hebben. Thee drinken hoort bij een bepaalde levensstijl. Mensen die afslankthee drinken zijn in hun hoofd bezig met gezond leven en afvallen en gaan zich daar ook naar gedragen.

Je laat toch sneller die zak chips liggen en je denkt ook meer na over wat je wel en niet kan eten. Daarnaast heeft veel thee drinken als gevolg dat je vaak naar de wc moet. Zo hebben mensen het gevoel de afvalstoffen afgevoerd worden en dat het lichaam zichzelf reinigt. Er is dus sprake van het placebo-effect. Het is nooit aangetoond dat deze theeën echt werken.

Gezond leven en sporten zijn de beste manieren om af te vallen. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende slaap. Thee drinken kan zeker bijdragen aan een gezonde levensstijl maar verwacht niet dat dit al het werk voor je gaat doen.'

Pas op: Laxerende werking is niet gezond

Let op: vóór je fanatiek aan de afslankthee gaat, waarschuwt Witkamp: 'De laxerende werking van sommige theeën is niet gezond, zeker niet als je er veel te veel van gaat drinken. De thee kan namelijk de darmflora in de war brengen, die van nature al stoffen afbreekt die niet door het eigen systeem afgebroken kunnen worden.

Wees ook alert bij thee met fatburners. Ze hebben vervelende en soms zelfs gevaarlijke bijwerkingen. Een voorbeeld van een fatburner in thee is ECGC. Die stof werkt een beetje maar daar merk je in de praktijk niet zo veel van. Sterke fatburners worden soms (illegaal) aan thee toegevoegd.'

Gevaarlijke bijwerkingen

De NVWA waarschuwde in oktober voor allerlei soorten voedingssupplementen, waaronder afslankthee. De warenautoriteit kreeg een melding over een jonge vrouw die was overleden aan acute hartproblemen na het drinken van afslankthee. In deze thee zaten kruidenpreparaten waar Sibutramine aan was toegevoegd. Sibutramine is een geneesmiddel dat eerder gebruikt werd bij mensen met overgewicht of obesitas.

Dit middel werkt in op de hersenen en zorgt dat de gebruiker een verzadigd gevoel krijgt. In 2010 is dit geneesmiddel van de Europese markt gehaald omdat gebruikers klaagden over bijwerkingen zoals duizeligheid, slapeloosheid, droge mond en hartkloppingen.

Ook worden de kruidenpreparaten in afslankthee weleens vermengd met methylfenidaat, de werkzame stof uit Ritalin, een medicijn voor mensen met AD(H)D. Ritalin kan een verminderde eetlust als bijwerking hebben. Methylfenidaat mag ook niet in afslankthee gebruikt worden maar het is lastig vast te stellen of er sporen van deze stof in de thee zitten. Het kan zijn dat je van dit stofje hyper wordt.

Als je zeker wilt weten dat de afslankthee die je drinkt geen kwaad kan, controleer dat dan altijd bij je huisarts.

Bron: Renger Witkamp (Wageningen Universiteit)

Ook interessant