toggle menu

Nieuwe smartphone: hoe neem je de data van je oude telefoon mee?

Nieuwe smartphone: hoe neem je de data van je oude telefoon mee?

Een nieuwe smartphone betekent een frisse start. Toch staan er een hoop gegevens op je oude telefoon die je graag wilt meenemen. Denk aan je contactpersonen, agenda of foto's. Hoe kun je deze data het gemakkelijkste overzetten naar je nieuwe telefoon?

Overstappen van een Android-telefoon naar een nieuwere Android-telefoon of van een iPhone naar een nieuwere iPhone kan in een paar simpele stappen. In de afgelopen jaren hebben Apple en Google er echter ook voor gezorgd dat je gemakkelijk kan overstappen van een Android-smartphone naar een iPhone en vice versa. Radar zet op een rijtje hoe je jouw data meeneemt naar een nieuwe telefoon.

Overstappen van Android naar Android

Als je overstapt van een Android-toestel naar een andere smartphone die op Android draait, is het maken van een back-up bij Google de gemakkelijkste manier om je persoonlijke gegevens mee te nemen.

Hoe maak je een back-up met Android?

 1. Ga naar Instellingen
 2. Ga naar Systeem
 3. Tik op Backup
 4. Zorg dat 'Back-up naar Google Drive' aanstaat. Je kunt per onderdeel (kalender, apps, foto's) aangeven of je de data wilt back-uppen.

WhatsApp back-uppen

Als je de gespreksgeschiedenis van WhatsApp-gesprekken wilt overzetten naar je nieuwe mobiel moet je hiervoor een aparte back-up maken. Lees hoe je een WhatsApp-back-up maakt met een Android-smartphone.

Data overzetten naar nieuwe Android-smartphone

Nadat je de back-up op je oude toestel hebt ingesteld, kun je de data overzetten naar je nieuwe mobiel. De eerste keer dat je je nieuwe telefoon opstart, krijg je een installatiewizard voorgeschoteld. Nadat je bent ingelogd op je Google-account krijg je de vraag of je de data vanuit je back-up wilt herstellen. Je hebt hierbij de keuze om specifieke onderdelen over te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld wel je contactpersonen en foto's overzetten, maar qua apps met een schone lei beginnen.

Overstappen van een iPhone naar een iPhone

Op een iPhone heb je bij het maken van een back-up de keuze om je data op te slaan via iCloud of iTunes. Het voordeel van iCloud is dat je overal waar wifi is een reservekopie van je toestel kan maken. iCloud is wel beperkt qua opslagruimte. Een reservekopie via iTunes bewaar je op een Mac of PC.

Back-up via iCloud

 1. Verbind je smartphone met een wifinetwerk
 2. Ga naar Instellingen, klik op je eigen naam en dan op 'iCloud'
 3. Tik op 'Reservekopie' en schakel 'iCloud-reservekopie' in
 4. Tik dan op 'Maak nu reservekopie' om een back-up te maken

Back-up via iPhone

 1. Open iTunes en sluit je iPhone aan op de computer
 2. Selecteer je iPhone wanneer deze in iTunes zichtbaar wordt. Het kan zijn dat je een bericht krijgt waarin om je toegangscode wordt gevraagd zodat je kan bevestigen dat je de computer wilt vertrouwen.
 3. Klik daarna op 'Maak reservekopie'

Data overzetten naar nieuwe iPhone

Als je je nieuwe iPhone opstart krijg je de optie om een reservekopie terug te zetten. Hierbij heb je de keuze om de iCloud- of iTunes-reservekopie terug te zetten. Indien je een back-up hebt gemaakt via iTunes, moet je eerst nog wel je smartphone verbinden met iTunes op je computer.

WhatsApp back-uppen

Ook op een iPhone moet je de back-up van je WhatsApp-gespreksgeschiedenis zelf instellen. Radar heeft hiervoor een stappenplan gemaakt.

Overstappen van Android naar een iPhone

Als je overstapt van een Android-smartphone naar een iPhone maak je een grotere stap. Je stapt namelijk over op een volledig ander besturingssysteem. Apple heeft de app Move to iOS (Stap over op iOS) uitgebracht, wat de transitie behoorlijk versimpelt.

 1. Download de app 'Move to iOS' op je Android-smartphone.
 2. Start je iPhone op en selecteer in de stap 'Apps en gegevens' de optie 'Zet gegevens over van Android'. Zorg er overigens voor dat beide telefoons verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk.
 3. Open op je Android-apparaat de app 'Move to iOS'. Nadat je akkoord bent gegaan met de voorwaarden kun je in de rechtbovenhoek van je scherm op 'Zoek uw code op' klikken.
 4. Neem de code van je iPhone over op je Android-toestel.
 5. Selecteer welke data je wilt overzetten.
 6. Alle data is overgezet als je iPhone aangeeft dat de data is overgezet.

Overstappen van een iPhone naar Android

Ook Google heeft het overstappen van besturingssysteem zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Via de Google Drive-app kun je jouw persoonlijke data overzetten.

 1. Download op je iPhone de app Google Drive.
 2. Open Google Drive en log in met je Google-account (of maak een account aan).
 3. Selecteer in de app welke dat je wilt meenemen naar je nieuwe telefoon.
 4. Start je Android-smartphone op en volg de installatiewizard.
 5. In deze wizard heb je na het inloggen op Google de optie om de back-up van je iPhone op je Android-smartphone te zetten.

Overstappen van Windows Phone naar Android of een iPhone

Aangezien Microsoft de stekker uit Windows Phone trekt, is de kans groot dat als je nu een Windows Phone hebt, je volgende toestel of op Android of iOS draait. Hoe kun je je Windows-data overzetten?

Je contactpersonen, e-mails en agenda-items zijn gekoppeld aan je Microsoft-account en kun je dus overzetten door op een Android-smartphone of iPhone in te loggen met je Microsoft-account. Afbeeldingen en video's kun je het beste via een clouddienst overzetten. Apps van een Windows Phone kun je niet overzetten en zul je dus opnieuw moeten downloaden. Overigens zijn er veel meer apps beschikbaar voor Android-smartphone of iPhone dan voor Windows Phone.

Windows Phone-gegevens overzetten naar Android

 1. Download op je Android-toestel de Microsoft Outlook-app
 2. Ga daarna naar de Instellingen op je Android-toestel
 3. Tik op Gebruikers en accounts
 4. Tik op 'Een account toevoegen'
 5. Selecteer Outlook en vul de gegevens van je Microsoft-account in
 6. In de Outlook-app kun je overigens specificeren welke gegevens je wilt synchroniseren

Windows Phone-gegevens overzetten naar een iPhone

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen
 2. Ga naar Mail, Contacten, Agenda
 3. Tik op Voeg account toe
 4. Selecteer Microsoft Exchange en vul de gegevens van je Microsoft-account in
 5. Geef hierna aan welke gegevens je wilt overzetten: contactpersonen, e-mails, agenda-items of notities.

Afbeeldingen en video's overzetten

Je kunt foto's of video's van je Windows Phone het gemakkelijkste overzetten door een clouddienst zoals Dropbox, Google Drive (of Google Foto's) of OneDrive te downloaden voor je telefoon. Je maakt een back-up van je bestanden en kunt daarna deze gegevens overzetten door dezelfde app te downloaden voor je nieuwe Android-smartphone of iPhone.

Bron: Android / Apple / Microsoft

Artikel geüpdatet op 26 oktober 2017: informatie over Windows Phone toegevoegd.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant