Tekort aan eclipsbrillen: dan maar door een cd'tje kijken?

Tekort aan eclipsbrillen: dan maar door een cd'tje kijken?

Veel mensen die deze week een eclipsbril probeerden te bemachtigen, visten achter het net. Hoe kan het dat zo'n bril nergens meer te krijgen is, en wat kun je doen om toch nog iets van de verduistering mee te maken?

Te laat

Het is helemaal niet duur om zo'n brilletje met folie te maken, vertelt Laura Raimondo van het Oogfonds. Hoe kan het dan dat ze nu zo lastig te krijgen zijn? Raimondo: 'Ik denk dat veel opticiens en sterrenwachten pas laat wisten dat er een eclips kwam.'

Pearle Opticiens gaf gratis tweehonderd duizend brillen weg, en ook op websites van sterrenwachten konden consumenten een exemplaar bestellen. De hoeveelheid brillen die in de omloop is gegaan blijkt echter veel te weinig om alle Nederlanders te beschermen tegen de schadelijke straling.

Door een cd

Zo gek is het dus niet dat mensen alternatieve manieren zoeken om toch van de verduistering te kunnen genieten. Maar let op: kijk je door een cd, zonnebril of skibril, dan loop je het risico op permanente oogbeschadiging. 'Deze methoden houden niet genoeg licht tegen', waarschuwt Raimondo.

Raimondo heeft wel een andere optie: 'Maak een gaatje van 5 millimeter in een stuk karton, daar laat je de zon in schijnen. Dit projecteer je op de muur of op wit papier. Je ziet tijdens de verduistering dat er in plaats van rondjes kleine schijfjes verschijnen.'

Als je wel een bril hebt, houd dan in je achterhoofd dat je daarmee maximaal dertig seconden in de zon kunt kijken zonder kans op een oogbeschadiging.

Meer over:

Ook interessant