toggle menu

Zo creëer je een bijvriendelijke tuin

Zo creëer je een bijvriendelijke tuin

Wereldwijd wordt meer dan 40 procent van de bijensoorten met uitsterven bedreigd. Met een bewust ingerichte tuin, balkon of terras kun je de beestjes helpen. Hoe ziet zo’n plek eruit? Radar legt het uit.

Bijen hebben het al jaren moeilijk. Dat komt door schadelijke bestrijdingsmiddelen, schaalvergroting en intensivering in de landbouw en de achteruitgang van bloeiende gewassen. Bijensterfte is een probleem: zonder bijen geen bestuiving van gewassen en zonder bestuiving van gewassen geen producten als honing, koffie en chocola. Ook veel groente-, fruit- en notensoorten groeien niet als er geen bijen zijn.

Je kunt je tuin, balkon of terras zo inrichten dat bijen er graag komen. Goed voor de bijen én voor jouw bloemen en planten: die bloeien beter. Dit zijn de kenmerken van een bijvriendelijke plek:

Kenmerk 1: het hele jaar geschikte bloemen, planten en bomen

Bijen hebben bloemen, planten en bomen nodig van het vroege voorjaar tot ver in het najaar. Zorg dat je voor ieder seizoen iets geschiktst in de tuin hebt staan. Voor de lente zijn bijvoorbeeld judaspenning, krokussen, sneeuwklokjes en wilgen geschikt. Voor de zomer lavendel, ijzerhandvlinderstruik, koninginnekruid en hemelsleutel. Voor het najaar herfstaster en klimop en voor de winter winterheide en winterkamperfoelie. Meer geschikte bloemen, planten en bomen vind je in de 'Bijvriendelijke Plantenkalender'. Let op dat de zaden en planten die je koopt geen pesticiden bevatten. Die zijn vaak dodelijk voor bijen.

Bekijk ook: Pesticiden op tuinplanten

Kenmerk 2: beschutte plekjes

Honingbijen leven samen in kolonies. Wilde bijen pakken het anders aan: ze zitten alleen in holletjes in de grond en op beschutte plekjes. Zulke plekjes zijn steeds schaarser in Nederland. Wilde bijen kun je helpen door nestelplaatsjes te creëren in je tuin. Maak bijvoorbeeld rommelhoekjes van vermolmd hout en holle takjes of schaf een bijenhotel aan. Zet deze op een zonnige plek in de tuin met de opening naar het zuiden.

Kenmerk 3: milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Heb je last van andere insecten of onkruid in je tuin? Ga de beestjes en plantjes op een milieuvriendelijke manier te lijf. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen namelijk ook schadelijk zijn voor bijen. Vermijd met name bestrijdingsmiddelen die imidacloprid, thiacloprid of acetamiprid bevatten.

Lees ook: Onkruid bestrijden: waarmee doe je dat?

Bronnen: Bijenlandschap / CLO / De Correspondent / Milieu Centraal

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant