Zonnepanelen kopen? Lees deze tips

Zonnepanelen kopen? Lees deze tips

De markt voor zonnepanelen kent veel concurrentie, en kent de nodige dumpaanbieders. Die bieden niet altijd goede kwaliteit en controle. Een scherpe aanbieding is daardoor niet altijd even voordelig. Hoe scheidt je het kaf van het koren?

  • Laat je goed voorlichten. Vraag ook door wat er van je garantie overblijft als de installateur failliet gaat. Vraag door bij je leverancier, waar komen de panelen vandaan? Enkele leveranciers zijn aangesloten bij een garantiefonds. Er is ook een keurmerk voor installateurs.
  • Zorg dat je weet wat op je dak ligt, vraag naar het merk en laat dit merk ook vastleggen in de offerte.
  • Laat het vermogen checken als de panelen eenmaal op je dak liggen. Wat leveren de panelen? Let ook op het de verschillende vormen van garantie; de productgarantie en de vermogensgarantie. Die eerste is de garantie op het paneel. De tweede op het rendement van de panelen. Brengen ze over 10 jaar nog steeds voldoende op?

Laat de installateur het vermogen checken als ze eenmaal op je dak liggen. Wat leveren panelen daadwerkelijk op en klopt dat met wat is afgesproken?

Keurmerk

Dan is er het keurmerk Zonnekeur. Installateurs die hierbij aangesloten zijn, zijn gecertificeerd en worden gecheckt op hun kunde. Ze bieden geen garanties in het geval van faillissement.

Garantie

Er bestaan op de markt van zonne-energie nog een paar andere vormen van garantiebescherming. Zo is er de Stichting Garantiefonds Zonne-energie. Dit fonds garandeert bij een faillissement van een aangesloten leverancier of installateur dat je de aanbetaling terugkrijgt en ze neemt de garanties over van de failliete partij.

Dan is er ook Stichting Zonnegarant; zij garanderen de opbrengst van panelen. Is deze lager dan verwacht, dan vergoeden zij het verschil.

Ook interessant