45% consumenten begrijpt contract niet, maar tekent tóch

45% consumenten begrijpt contract niet, maar tekent tóch

Bijna de helft van alle Nederlanders (45 procent) tekent wel eens een contract zonder de inhoud goed te begrijpen, blijkt uit een onderzoek van enquêtebureau Ipsos in opdracht van juridisch dienstverlener DAS. 

Dit komt het meest voor bij een koop- of huurcontract (34 procent), arbeidsovereenkomst (22 procent) en vakantiereizen (11 procent).

Uit het onderzoek, waarin ruim duizend mensen werden bevraagd, blijkt ook dat meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) geen advies vraagt aan een expert als men de inhoud van een overeenkomst niet begrijpt. De meesten geven als reden aan geen advies nodig te hebben. Veel vinden een advies ook te duur of zeggen niet te weten bij wie men moet zijn.

'Niet te snel euforisch zijn' 

Wie een huis koopt krijgt hier altijd een concept-akte bij. Als consument kun je volgens de woordvoerder van DAS altijd aan een notaris of makelaar vragen wat er precies in de akte staat. 'Wat je vervolgens niet moet doen is euforisch zijn dat je je huis hebt en denken dat de notaris met al zijn kennis en ervaring wel zal weten wat hij doet', aldus de woordvoerder.
 
DAS vindt het zorgelijk dat mensen geen advies inwinnen als de betekenis van een contract niet voldoende duidelijk is. Veel juridische conflicten zouden volgens het bedrijf voorkomen kunnen worden als men zich goed laat informeren.
 

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant