6 miljoen meldingen over implantaten openbaar gemaakt door Amerikaanse FDA

6 miljoen meldingen over implantaten openbaar gemaakt door Amerikaanse FDA

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft afgelopen vrijdag meer dan 6 miljoen meldingen over incidenten met implantaten vrijgegeven. De meldingen zijn gedaan door fabrikanten, tussen 1999 en 2019, en waren eerst niet openbaar.

Volgens het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) wordt er gerapporteerd over borstimplantaten, beademingsmachines, chirurgische nietjes en nog groot aantal andere medische hulpmiddelen.

ICIJ analyseerde eerder 5,4 miljoen meldingen en vond meer dan 1,7 miljoen rapportages van letsel en bijna 83 duizend sterfgevallen die in verband gebracht kunnen worden met een problematisch medisch hulpmiddel.

Incidentrapporten bijna verdubbeld

Met de nieuwe onthullingen van de FDA is het aantal incidentrapporten dat openbaar inzichtelijk is bijna verdubbeld. De verslagen kunnen weliswaar onvolledig zijn of onjuiste informatie bevatten, volgens ICIJ is het de beste bron van informatie over implantanten voor patiënten, advocaten en zorgverleners.

De onthulling komt zeven maanden na de Implant Files, een wereldwijd onderzoek naar implantaten op initiatief van Radar en dagblad Trouw.

Kijk naar Radar op 19 en 26 augustus!

Kijk 19 en 26 augustus naar Radar, waarin we aandacht hebben voor alles wat er gebeurd is na het uitzenden van de Implant Files. Maandag 19 en 26 augustus, 20:30 uur op NPO1: 'Implant Files: Wat is er gebeurd?'

Sinds de uitzending van Radar op 26 november 2018 is er het één en ander gebeurd rondom implantaten. Zo ging Frankrijk in april over tot een verbod op alle borstimplantaten met ruw oppervlak vanwege een verhoogd risico op lymfeklierkanker. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zag af van een verbod op de borstprotheses met ruw oppervlak.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over de Implant Files? Download dan de Radar-app en volg het onderwerp door op het plusje te klikken.

Ook interessant