'Banken kunnen hun macht misbruiken om nieuwe betaaldiensten uit te sluiten'

'Banken kunnen hun macht misbruiken om nieuwe betaaldiensten uit te sluiten'

Banken kunnen nieuwe partijen op de betaalmarkt mogelijk blokkeren als gevolg van nieuwe Europese regels die vanaf januari gelden. Toezichthouder ACM waarschuwt de bankwereld echter de zogeheten 'fintechs' de ruimte te geven.

Consumenten kunnen op steeds meer manieren elektronisch betalen via bijvoorbeeld PIN, PayPal, iDeal of creditcard. Meer en meer bedrijven zien kans de betaalmarkt te betreden met nieuwe en innovatieve diensten. Daarvoor hebben zij in veel gevallen wel toegang tot de betaalrekening nodig van hun klanten.

Nieuwe betaalrichtlijn PSD2

Door de nieuwe regels zijn banken verplicht om betaalinformatie met aanbieders van nieuwe betaalproducten te delen, mits daar toestemming voor is gegeven. Hoe zit het echter met je privacy? Radar besteedde eind oktober aandacht aan de nieuwe betaalrichtlijn PSD2.

Mag de bank door PSD2 jouw gegevens delen?

Uitsluiting ligt op de loer

Volgens de toezichthouder ligt uitsluiting echter op de loer. Volgens de ACM laten de regels te veel ruimte voor vrije interpretatie. Deze handschoen zou samen met De Nederlandsche Bank (DNB) moeten worden opgepakt.

Verder zou het wijs zijn om banken financieel te compenseren voor het leveren van gegevens. Dit wordt door de Europese Commissie ook toegestaan. Als banken gratis toegang moeten verlenen kan dit banken een prikkel geven om fintechs uit te sluiten, aldus de ACM.

'Bankvergunning in lichtere vorm'

Verder zouden fintechs de mogelijkheid moeten krijgen om onder voorwaarden zelf betaalrekeningen aan te bieden, maar daarvoor is een licentie nodig. Een 'bankvergunning in lichtere vorm' voor fintechs zou dan uitkomst bieden. Daarmee kan ook de marktmacht van banken worden verkleind. Het kabinet heeft in zijn regeerakkoord dit idee ook omarmd.

Bron: ANP

Ook interessant