'Bedrijven doen te weinig om diversiteit op de arbeidsmarkt te creëren'

'Bedrijven doen te weinig om diversiteit op de arbeidsmarkt te creëren'

Nederlandse bedrijven maken nog niet veel werk van het stimuleren van diversiteit op de werkvloer. Bij personeelsafdelingen leeft weliswaar de wens om meer vrouwen of werknemers met een migratieachtergrond aan te nemen, maar bij een meerderheid wordt daar niet naar gehandeld. Dat stellen adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software op basis van een enquête onder bijna tweeduizend HR-medewerkers.

In het onderzoek gaf 66 procent van de respondenten aan niet actief te sturen op diversiteit. Van deze bedrijven of organisaties zonder actief diversiteitsbeleid, geeft meer dan een derde aan dat dit wel zou moeten.

Antiracismeprotesten

De onderzoeksresultaten staan in contrast met de vele aankondigingen van verscherpt diversiteitsbeleid door grote bedrijven in de Verenigde Staten. Die volgden op de antiracismeprotesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld.

Stappen van bedrijven

Zo kondigde Adidas aan dat minimaal dertig procent van al het nieuwe personeel dat de sportkledingfabrikant in de Verenigde Staten aanneemt, zwart of met een Latijns-Amerikaanse achtergrond zal zijn. Techgigant Apple beloofde meer zaken te doen met bedrijven van zwarte ondernemers. Jeansmerk Levi Strauss is van plan een chef voor diversiteit aan te stellen en streeft ernaar een zwart bestuurslid te benoemen, vertelde de topman van het bedrijf aan zakenmagazine Fast Company.

Verschil tussen sectoren

In Nederland zijn er volgens de onderzoekers overigens veel verschillen tussen sectoren. Zo gaf binnen het openbaar bestuur 44 procent van de bedrijven aan actief de diversiteit op de werkvloer te stimuleren. In de industrie en maaksector was dit vijftien procent. Dit zegt overigens niets over de daadwerkelijke diversiteit in het personeelsbestand van deze bedrijven.

Discriminatie bij sollicitaties

Twintig procent van de Nederlandse werknemers zegt wel eens op leeftijd te zijn gediscrimineerd tijdens het solliciteren. Uitzendbureau Unique liet 1130 werkende Nederlanders ondervragen over discriminatie op basis van persoonsgegevens in een cv of sollicitatiebrief, meldt Trouw. Het gaat niet alleen om discriminatie op basis van leeftijd, maar ook vanwege etniciteit, woonplaats en geslacht. Van alle ondervraagden had ruim een kwart het idee op een of meer van die gegevens te zijn afgewezen door een werkgever.

Leeftijd

Een ruime meerderheid van de ondervraagden denkt dat leeftijd de meest doorslaggevende rol speelt bij de vraag of een sollicitant wel of niet op gesprek mag komen. 'Op basis van de leeftijd die op een cv staat, wordt een sollicitant - op voorhand en ongeacht de kwaliteiten - soms te jong en vaak te oud bevonden', verwoordt Diana Magielsen, operationeel directeur van Unique, de gedachte.

Discriminatie in de uitzending

Radar heeft meerdere malen aandacht besteed aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Bekijk hier de fragmenten terug:

Discriminatie door uitzendbureaus

Restaurantketen Spaghetteria neemt alleen mannen aan | Radar checkt

Bron: ANP

Ook interessant