'Bedrijven en instellingen mogen vaccinatiebewijs eisen bij toegang tot voorzieningen'

'Bedrijven en instellingen mogen vaccinatiebewijs eisen bij toegang tot voorzieningen'

Instellingen en bedrijven hebben volgens de wet in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen. 'Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden', aldus het adviesorgaan.

Belangenafweging bepaalt noodzaak voor vaccinatiebewijs

Volgens de Gezondheidsraad moeten private partijen altijd een belangenafweging maken. 'Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken' stelt de raad.

Bij zo'n afweging kunnen economische belangen een rol spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen.

Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan dwang toe te passen bij vaccinatie. De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma's die rond dit onderwerp spelen.

Bron: ANP

Ook interessant