Brandgevaar door accu's elektrische fietsen

Brandgevaar door accu's elektrische fietsen

De accu van je elektrische fiets vliegt spontaan in brand: volgens Brandweer Nederland komt het twee keer per week voor dat een lithium accu vlam vat. Daaronder vallen ook de accu’s van elektrische fietsen. Dit schrijft RTL Nieuws.

In 2018 werden meer elektrische fietsen dan ooit verkocht. 'Veel mensen weten niet hoe je met een accu om moet gaan', zegt Robert van den Ende, brandonderzoeker bij Brandweer Haaglanden tegen RTL Nieuws. 'Zo heb ik een elektrische fiets gezien die was opgehangen in een trapgat. De woning zat erboven. Als de accu dan in brand vliegt, brandt de hele woning af. Ik zie ook accu's die worden opgeladen in de badkamer, of op een keukenblad. Mensen denken dat je een accu in ieder stopcontact kunt steken, maar ze weten vaak niet hoe gevaarlijk dat kan zijn.'

Ontplofte fietsaccu

Cora van Hattem had 's nachts haar elektrische fiets in de bijkeuken staan toen deze ontplofte. Zij had niet verwacht dat dit kon gebeuren met haar fiets. 'Als jullie niet wakker waren geworden en snel hadden gehandeld, weet ik niet of jullie hier nog hadden gestaan, werd tegen ons gezegd. Die boodschap hakte erin. We hebben heel veel mazzel gehad, het was linke soep', zegt Cora tegen RTL Nieuws.

Lees ook: Tips voor veilig gebruik van een e-bike accu

Deze incidenten gebeuren vaker en kunnen grote gevolgen hebben. In Nunspeet brak een uitslaande brand uit in een fietsenfabriek, door een ingeruilde accu. Vanwege de rook werden omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Er waren bij de brand giftige stoffen vrijgekomen, waardoor een deel van een woonwijk moest worden geëvacueerd. De bedrijfshal, met 36 e-bikes en 80 fietsaccu’s, is verloren gegaan.

Richtlijn voor veilig opslaan

Gemeente Nunspeet wil strengere richtlijnen voor het opslaan van fietsaccu's. 'Defecte accu's moet je niet meer zomaar binnenzetten. In Nunspeet hebben we er nu afspraken over gemaakt. Maar eigenlijk is dit een landelijk probleem', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Radar Gemist: E-bike accu's getest

Voor het veiliger opslaan van deze accu’s is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bezig met het opstellen van een richtlijn. Het kan wel nog een jaar duren voordat deze richtlijn er is.

Bron: RTL Nieuws

Ook interessant