toggle menu

Bruins: ME-patiënt verdient empathie

Bruins: ME-patiënt verdient empathie

Minister Bruins ondersteunt de aanbevelingen die de Gezondheidsraad heeft gedaan over ME/CVS. Drie patiëntorganisaties zijn niet tevreden over de reactie van de minister, en missen concrete acties.

De Gezondheidsraad schreef in maart in een advies dat de ziekte 'ernstig en chronisch' is. Volgens de raad wordt de kwaliteit van leven van mensen met ME/CVS 'substantieel beperkt', en is meer onderzoek nodig om patiënten beter te kunnen helpen.

Wat is ME/CVS?

ME/CVS staat voor is Myalgische Encefalomyelitis, ook bekend als het Chronischevermoeidheidssyndroom. Mensen met de ziekte zijn erg vermoeid, en hebben ook andere chronische (pijn)klachten. 

Polikliniek openen

De Gezondheidsraad stelde ook dat - ondanks onduidelijkheid over de diagnose en behandeling - patiënten niet aan de zijlijn moeten komen te staan. De minister vindt die onduidelijkheid voor patiënten vervelend, en zegt dat mensen begrip en empathie verdienen. Klachten zouden individueel behandeld moeten worden, zegt Bruins. Hij wil bovendien een speciale polikliniek openen.

Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid, ME/CVS Stichting Nederland en ME/cvs Vereniging zijn niet tevreden met de reactie van de minister. Zij vinden onder meer dat het UWV ME-patiënten niet serieus neemt, en willen dat de minister daarop actie onderneemt.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant