Coronavaccin ook bij zwangeren getest

Coronavaccin ook bij zwangeren getest

Pfizer/BioNTech onderzoekt hoe veilig en effectief hun coronavaccin is voor gezonde zwangere vrouwen. De bedrijven zijn een studie begonnen met vierduizend vrijwilligers.

Zwangeren lopen meer risico op ernstige symptomen als ze ziek zijn geworden van het virus. Als ze een beroep hebben met veel risico op besmetting wordt hun soms aangeraden een vaccin te nemen.

Zwangere vrouwen uitgesloten bij grote onderzoeken

Terwijl er geen bewijs is dat het veilig is voor hen of hun ongeboren kind. Zwangere vrouwen waren uitgesloten van de grote klinische onderzoeken in de VS die het Amerikaanse Pfizer heeft uitgevoerd om het vaccin goedgekeurd te krijgen.

In de VS is het Pfizer/BioNTech-vaccin al wel toegediend aan zwangeren. De studie wordt uitgevoerd in de VS, Canada, Spanje, Groot-Brittannië, Argentinië, Brazilië, Chili, Mozambique en Zuid-Afrika.

De vrouwen krijgen het eerste vaccin toegediend tussen week 24 en 34 van de zwangerschap en dan drie weken later de tweede prik. Vanzelfsprekend is er een controlegroep die een placebo krijgt. Deze vrouwen krijgen na de bevalling een echt vaccin aangeboden.

Bron: ANP

Ook interessant