Coronavirus vastgesteld bij kat in België

Coronavirus vastgesteld bij kat in België

In België is een kat gevonden die geïnfecteerd is met het coronavirus. De kat kreeg een week nadat haar baasje ziek werd zelf ook verschijnselen. Toch hoeven huisdiereigenaren zich nog geen zorgen te maken, zegt viroloog Steven van Gucht.

'Het gaat om een alleenstaand geval', benadrukte de viroloog tijdens zijn dagelijkse briefing over coronacijfers in België. 'Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt.' Hij denkt dat de kat 'slachtoffer werd van de infectie bij de mens'.

Ademhalingsmoeilijkheden

De melding over de kat kwam van de faculteit Dierengeneeskunde van de universiteit van Luik. Een week nadat de eigenaar ziek werd, kreeg de kat ook symptomen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden. In de uitwerpselen van het dier werd het virus aangetroffen.

Klein risico voor mens

Naast dat de kans zeer gering is dat het virus kan overslaan op een dier, denkt Van Gucht dat het niet waarschijnlijk is dat het omgekeerde kan gebeuren. 'We achten het risico voor mensen heel klein', zegt de viroloog.

Radar checkt

Radar-presentator Fons Hendriks stelde aan verschillende experts de vraag of huisdieren risico lopen om het coronavirus op te lopen of te verspreiden. Het antwoord kun je in in zijn video terugkijken:

Kunnen huisdieren het coronavirus krijgen of verspreiden?

Meer over:

Ook interessant