Diepvriesgroenten besmet met listeriabacterie

Diepvriesgroenten besmet met listeriabacterie

Er zijn bevroren groenten in omloop die mogelijk besmet zijn met een ziekmakende listeriabacterie, zo waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In totaal zijn er 9 mensen uit andere Europese landen overleden door de besmette groenten.

Het gaat om verschillende soorten diepvriesgroente die besmet zijn met de bacterie Listeria monocytogenes. De bevroren groenten komen uit een fabriek in Hongarije van de producent Greenyard. De NVWA stelt dat de betrokken bedrijven de producten uit de handel moeten nemen en waarschuwingen moeten geven als blijkt dat ze hier zijn verkocht. De groenten zijn verwerkt in diverse producten en mogelijk aan consumenten verkocht als diepvriesproduct. Hoeveel hiervan in omloop zijn en om welke producten het gaat, wordt nog onderzocht.

Veiligheidswaarschuwingen

'Bedrijven die mogelijk besmette groenten van deze Hongaarse fabriek hebben verwerkt of verkocht aan consumenten moeten deze producten traceren en hier melding van maken', aldus woordvoerder Tjitte Mastenbroek (NVWA). 'Als de groenten tijdens het verwerkingsproces door en door verhit zijn, is de bacterie dood en vormen deze voedingsmiddelen geen gevaar voor de volksgezondheid. Als de groenten verkocht zijn als diepvriesproduct, volgt er een veiligheidswaarschuwing en wordt het artikel uit de verkoop gehaald.' De NVWA verwacht de komende dagen veel terugroepacties.

Ernstige gevolgen voor risicogroepen

Volgens het Voedingscentrum is de kans op besmetting met de bewuste bacterie klein. Gezonde mensen met een normale weerstand worden er meestal ook niet erg ziek van. Maar voor jonge baby's, ouderen en mensen die al verzwakt zijn, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zij lopen een risico op onder meer maag- en darminfecties, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Bij zwangere vrouwen kan infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Consumenten hebben geen middelen om zelf te controleren of groenten van het Hongaarse bedrijf in een product zijn verwerkt dat ze hebben gekocht. 'Houd onze website goed in de gaten om op de hoogte te blijven van veiligheidswaarschuwingen', aldus de woordvoerder. 'Ons advies is daarnaast om diepvriesgroenten voor gebruik door en door te verhitten. Daarna kun je ze veilig eten. Dit geldt zowel voor producten die al eerder gekocht zijn, als voor diepvriesgroenten die in het heden aangeschaft worden.' De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur). Met name risicogroepen moeten voorlopig alle diepvriesgroenten door en door verhitten. 'Dit was altijd al het algemene advies voor deze groep consumenten.'

Ziekte door bevroren groenten

De productielijnen van de betreffende fabriek zijn inmiddels gestopt. Sinds 2015 zijn minstens 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn geen gevallen van Listeriose bekend, die verband houden met de Hongaarse producent.

Bekijk alle terugroepacties

Bron: NVWA

Ook interessant