toggle menu

Een op de twintig jonge tieners slikt slaapmiddel

Een op de twintig jonge tieners slikt slaapmiddel

Een op de 20 kinderen (5 procent) gebruikt wekelijks melatonine als hulpmiddel om goed te kunnen slapen. Dat concludeert het Erasmus MC in een onderzoek onder 871 kinderen in Rotterdam. Hun gemiddelde leeftijd is 11 jaar.

Melatonine is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt en dat verkrijgbaar is bij drogisterijen. Vaak wordt het gebruikt om slaapritmeproblemen te behandelen bij volwassenen. Ook wordt het door artsen voorgeschreven aan kinderen met autisme of ADHD.

'Verkeerd gebruik kan nachtrust hinderen' 

Het Erasmus waarschuwt ouders echter om voorzichtig te zijn met het gebruik van melatonine zonder doktersadvies, omdat onbekend is of het op lange termijn schadelijke effecten kan geven bij kinderen. 'Als het slaaphulpmiddel verkeerd wordt gebruikt of bijvoorbeeld te kort voor het naar bed gaan wordt ingenomen, dan kan het zelfs de slaap verslechteren', aldus een van de onderzoekers. Radar maakte eerder een uitzending over de veiligheid van een melatoninepil. De uitzending vind je hier:

Hoe veilig is een melatoninepil

Tips voor een goede nachtrust

Bijna 50 procent van de mensen heeft een probleem met slapen en maar liefst één op de vijf Nederlanders kampt met een serieuze slaapstoornis. Somnologen geven slaaptips.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant