Eigenaren gesaneerde asbestdaken willen compensatie

Eigenaren gesaneerde asbestdaken willen compensatie

Woningeigenaren hebben ten onrechte hoge kosten gemaakt om hun asbestdak te vervangen of hebben de waarde van hun woning zien dalen als gevolg van het wetsvoorstel om asbestdaken te verbieden. Dat betoogt de Stichting Eigenaren Asbestwoningen (SEAW) die de belangen van bewoners behartigt. Om het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) tot een compensatieregeling te bewegen daagt de stichting de Staat nu voor de rechter.

In 2015 kondigde toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld aan dat per 1 januari 2024 asbestdaken zouden worden verboden. Eigenaren, zowel particulieren als bedrijven en boeren konden in de tussentijd hun dak laten saneren. Dat gebeurde massaal: tussen 2015 en 2019 werd ruim 50 miljoen vierkante meter asbestdak verwijderd of vervangen.

Halverwege 2019 werd de wet alsnog niet aangenomen

Saneren van daken werd ook aangemoedigd door de toenmalige regering die een subsidie van 75 miljoen euro vrijmaakte voor particulieren en bedrijven. Maar halverwege 2019 schoot de Eerste Kamer de wet alsnog af. Volgens de stichting hebben particulieren schade geleden door het wetsvoorstel. SEAW behartigt de belangen van 762 woningeigenaren, tien van hen representeren de leden als partij in de bodemprocedure.

Bron: ANP / Trouw

Ook interessant