EMA en Europese Commissie keuren vaccin AstraZeneca goed

EMA en Europese Commissie keuren vaccin AstraZeneca goed

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vrijdag positief geoordeeld over het coronavaccin dat AstraZeneca en de Universiteit van Oxford hebben ontwikkeld. In navolging daarvan heeft de Europese Commissie, die het laatste woord heeft over de markttoelating, het verkopen en toedienen van het vaccin in de EU toegestaan. Het is het derde vaccin dat een positief oordeel van de toezichthouder krijgt, na de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Het vaccin AZD1222 kan volgens het EMA gebruikt worden voor iedere volwassene. De organisatie maakt geen uitzondering voor 65-plussers. Duitsland had juist bepaald dat het middel alleen aan mensen onder de 65 zou kunnen worden toegediend, omdat uit de onderzoeken niet duidelijk zou zijn geworden of het vaccin ouderen wel genoeg bescherming geeft. De Nederlandse overheid wil het middel gebruiken om onder andere mensen van onder de 60 met medische klachten te vaccineren, evenals ggz-medewerkers en -cliënten.

'We verwachten bescherming'

Volgens het EMA biedt het vaccin 60 procent bescherming tegen het virus. Van de 5210 proefpersonen die een placebo kregen, liepen 154 het coronavirus op. Van de 5258 mensen die het vaccin ingespoten kregen, raakten 64 alsnog besmet. De meeste proefpersonen waren 18 tot 55 jaar oud. 'Er zijn niet genoeg resultaten bij oudere deelnemers om te bepalen hoe goed het vaccin bij die groep werkt. Maar we verwachten bescherming, aangezien we een immuunreactie in de groep zien en gezien de ervaringen met andere vaccins.'

Tweede prik

Het is de bedoeling dat mensen twee injecties van het vaccin krijgen. De tweede prik zou minstens vier en hooguit twaalf weken later moeten worden gegeven, stelt het EMA. Ondertussen is echter ook bekend dat AstraZeneca maar een tot anderhalf miljoen vaccins, hoogstens een derde van de bestelde 4,5 miljoen vaccins, zal kunnen leveren in het eerste kwartaal. 

Bron: ANP

Ook interessant