Groot bevolkingsonderzoek naar longkanker: 400.000 Nederlanders uitgenodigd

Groot bevolkingsonderzoek naar longkanker: 400.000 Nederlanders uitgenodigd

400.000 Nederlanders worden binnenkort uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek naar longkaker. Als je zwaar rookt of hebt gerookt, dan ben je welkom om een scan te laten maken. Het onderzoek is een Europese proef, schrijft de Telegraaf. 

Deze week zal de uitnodiging voor het onderzoek bij de eerste mensen in de bus vallen, in de buurt van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Zware (ex-)rokers worden in de uitnodiging gevraagd om langs te komen voor een CT-scan (een soort driedimensionale röntgenfoto). Uiteindelijk wordt de uitnodiging verstuurd aan zo'n 400.000 mensen in totaal.

Longartsen pleitten voor onderzoek naar longkanker

Deze proef voor een bevolkingsonderzoek wordt in Europees verband gehouden. In 2017 pleitten Europese longartsen al voor zo'n onderzoek naar longkanker

Vergoeding voor bevolkingsonderzoek

Alleen Verenigde Staten voert nu een dergelijk onderzoek uit, al zijn er wat verschillen met de Europese proef. Zo worden in de VS niet alle stappen van het onderzoek vergoed door de zorgverzekering, met als gevolg dat de opkomst relatief laag is. In Nederland worden de stappen wel vergoed. Bovendien voert men in de VS een 2D-meting uit, terwijl Europese landen een geavanceerdere 3D-meting zullen gebruiken. 

Mogelijk meer gevallen van longkanker ontdekt

De verwachting is dat het bevolkingsonderzoek meer gevallen van longkanker aan het daglicht zal brengen. Massale screeningen worden geassocieerd met een piek in het aantal gevallen. 

Bron: Telegraaf

Ook interessant