Harde lockdown tot en met 14 januari: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Harde lockdown tot en met 14 januari: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Vanaf zondag 05.00 uur gelden nieuwe, strengere maatregelen tegen het coronavirus. Deze werden zaterdag in een ingelaste persconferentie aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wegens de snelle opmars van de omikronvariant van corona.

Maatregelen

De maatregelen komen er op neer dat alles wat als essentieel is aangemerkt openblijft, terwijl niet-essentiële winkels en andere gelegenheden dichtgaan. Dat betekent onder meer dat bijvoorbeeld supermarkten openblijven, maar dat andere winkels de deuren sluiten.

Horeca, dierenparken, pretparken en binnensportaccommodaties gaan dicht, maar onder meer dierenwinkels, apotheken en opticiens blijven open. Ook alle niet-medisch contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht. Deze harde lockdown geldt zeker tot en met 14 januari.

Onderwijs en buitenschoolse opvang

Verder zijn het onderwijs en de buitenschoolse opvang fysiek gesloten tot en met in elk geval 9 januari, het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hierover neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een beslissing.

Sport

Binnensportlocaties zijn dicht, uitgezonderd voor zwemlessen. Buitensportlocaties zijn open voor alle leeftijden tussen 05.00 uur en 17.00 uur, voor volwassenen vanaf achttien jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

Kerst en jaarwisseling

Thuis mogen er maximaal twee gasten vanaf dertien jaar worden ontvangen per dag, maar op kerstavond, op eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling vier. Buiten geldt een groepsmaximum van twee personen vanaf dertien jaar, maar op kerstavond, eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling geldt maximaal vier.

Bron: ANP

Ook interessant