'Kijk uit voor malafide bestrijdingsbedrijven'

'Kijk uit voor malafide bestrijdingsbedrijven'

Heb je last van de bedwantsenplaag en denk je erover een bestrijdingsbedrijf in te schakelen? Wees dan alert: sommige bedrijven lichten hun klanten op. Het betreft voornamelijk ouderen die achterblijven met rekeningen van soms duizenden euro's, waarschuwt Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Het is niet duidelijk hoe veel mensen al slachtoffer zijn geworden van de malafide bestrijdingsbedrijven. Meerburg stelt dat veel mensen zich ervoor schamen: 'Ze vinden het vervelend te melden dat ze bedwantsen hebben, en dan ook nog opgelicht zijn.'

Bejaard echtpaar opgelicht

Meerburg weet wel van een situatie waarin een 78-jarige vrouw en haar man van 82 met dementie een bestrijdingsbedrijf inschakelden. Het bedrijf nam een hond mee om de wantsen op te sporen. 'Honden kunnen inderdaad bedwantsen ruiken, maar als een hond aanslaat, is het niet meer dan een indicatie dat de beestjes er kunnen zijn. Het werkt net als met drugshonden: als die drugs ruiken, moet je de drugs nog wel vinden. Dus je moet ook een wants vinden voor je zeker weet dat ze er zijn', aldus Meerburg tegen nieuwssite de Stentor.

Hittebehandeling

Het bedrijf besloot dat de woning van het echtpaar een hittebehandeling nodig had, waarbij de ruimte korte tijd wordt verwarmd tot een temperatuur van 45 graden. Dat overleven bedwantsen niet. Echter kunnen de bedwantsen zich volgens het bedrijf verplaatsen naar andere ruimtes in het huis, uit voorzorg moeten deze ruimtes dus ook een hittebehandeling ondergaan. Het echtpaar blijft achter met torenhoge rekeningen.

Bedwantsenplaag

Bedwantsen leven vaak onder matrassen en voeden zich met het bloed van de eigenaar van het bed. Een beet kan zorgen voor huidklachten, hevige jeuk en rode vlekken en bultjes. De bedwants verplaatst zich via kleding en koffers. Het wordt de bedwants makkelijker gemaakt met de toename aan populariteit van Airbnb’s, stelt Meerburg. 'Daar waar hotels vaak goed controleren op de aanwezigheid van de bedwants, is dat bij Airbnb's niet zo. Hotels hebben een reputatie hoog te houden,' zegt hij tegen de nieuwssite.

Je kunt zelf zien of je last hebt van bedwantsen, omdat je ze gewoon kunt zien lopen, volgens Meerburg. 'Twijfel je of het om bedwantsen gaat, dan kun je het beestje laten onderzoeken en daarna eventueel zelf aan de slag met de bestrijding ervan,' zegt hij tegen de Stentor.

Bron: Kennis- en Adviescentrum Plaagdieren / de Stentor
 

Ook interessant