toggle menu

Klanten van Crédit Agricole Consumer Finance krijgen te veel betaalde rente terug

Klanten van Crédit Agricole Consumer Finance krijgen te veel betaalde rente terug

Consumenten die een doorlopend krediet met een variabele rente hebben afgesloten bij Crédit Agricole Consumer Finance, krijgen compensatie voor de te hoge rentes die ze de afgelopen 15 jaar hebben betaald. De Franse bank opereert in Nederland onder het label Interbank. 

De Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifd) oordeelde op 6 februari dat Interbank te hoge rentes in rekening bracht bij een doorlopend krediet. Volgens het Kifid mogen consumenten verwachten dat de rente op hun doorlopende krediet gedurende de looptijd in de pas loopt met de relevante marktrente. En dat was niet het geval.

Compensatieplan

Het Kifid legt Interbank op dat ze het rentetarief voor het doorlopende krediet opnieuw moeten berekenen voor de periode vanaf 1 januari 2005. Het bedrag dat consumenten te veel betaald hebben, moeten ze terugkrijgen. Crédit Agricole heeft in 2018 al 90 miljoen euro gereserveerd voor hun compensatieplan.

500 miljoen euro

Rob Goedhart, voorzitter van stichting Geldbelangen schat dat het tenminste om een bedrag van 500 miljoen euro gaat. Hij reageert verheugd op de uitspraak. 'Al in januari 2019 ondersteunde de Commissie van Beroep van het Kifid de argumenten van Geldbelangen dat de bank de rentes onvoldoende had mee laten bewegen met de marktrente en dat klanten gecompenseerd worden. De bank gaat de klanten benaderen, maar die klant moet zelf nog wel actie ondernemen.'

Gemiddeld 9000 euro compensatie

Geldbelangen roept iedereen die zelf een lening heeft bij de banken van Crédit Agricole Consumer Finance, alert te zijn op berichten van de bank. En de compensatie is niet alleen voor lopende kredieten, maar ook om inmiddels afgeloste leningen. Volgens Goedhart zegt dat het al snel om een paar duizend euro kan gaan. 'We weten van de bank dat ze 400.000 klanten gaan benaderen. Bij de honderd dossiers die wij doorgerekend hebben, komen we gemiddeld op 9000 euro compensatie per dossier.' 

Onder Crédit Agricole Consumer Finance vallen de volgende banken: Interbank, Voordeelbank, Crediet Maatschappij 'De IJssel', IDM Finance, Finata Bank, Eurofintus Financieringen, Mahuko Financieringen, Intermediaire Voorschotbank, IDM Financieringen, Finata Zuid Nederland, Findio, IDM Lease Maatschappij, IeBe Lease, De Nederlandse Voorschotbank en Ribank. Op dit moment geven alleen Interbank en Findio nieuwe leningen.

Ook interessant