Miljoenen websites geblokkeerd voor oudere Android-telefoons vanaf najaar 2021

Miljoenen websites geblokkeerd voor oudere Android-telefoons vanaf najaar 2021

Heb jij een telefoon met het besturingssysteem Android Nougat 7.1.1 of ouder? Dan kan het zijn dat je vanaf september 2021 niet meer op bepaalde sites komt. Doordat een beveiligingscertificaat verloopt voor bepaalde besturingssystemen worden ongeveer tweehonderd miljoen sites geblokkeerd, waarover het AVROTROS-programma Opgelicht?! bericht. Kun je hier iets tegen doen?

Het gaat om het beveiligingscertificaat van Let's Encrypt, dat websites gebruiken om een beveiligde verbinding aan te kunnen bieden. Hiermee worden kwaadwillenden geweerd en kan gevoelige informatie veilig worden verstuurd. 

Let's Encrypt laat het certificaat voor de Android-telefoons vanaf september 2021 vervallen, omdat het niet meer compatibel is met de verouderde besturingssystemen. Hierdoor kunnen websites geen beveiligde verbinding aanbieden en zijn ze niet meer toegankelijk, om de gebruiker te beschermen.

Ga jij hier last van hebben?

Op de website van Let's Encrypt wordt duidelijk dat meer dan tweehonderd miljoen websites gebruikmaken van het certificaat. Om welke sites het precies gaat is niet duidelijk, maar de kans is groot dat er websites tussenstaan die je weleens bezoekt. Deze sites kom je dus in het najaar van 2021 niet meer op als je gebruikmaakt van een Android-telefoon met een oud besturingssysteem. 

De problemen treden op bij alle telefoons met Android Nougat 7.1.1 of ouder, wat ongeveer een derde van de Android-gebruikers omvat. Dit blijkt uit gegevens van Android Studio.

Zo kun je het omzeilen

Er zijn manieren om dit probleem te vermijden. Allereerst kun je proberen of je naar nieuwere software kunt updaten. Als jouw telefoon een nieuwer besturingssysteem ondersteunt (lees: nieuwer dan 7.1.1), krijg je niet met de geblokkeerde websites te maken. Het is vanwege de beveiliging van je apparaat sowieso aan te raden om altijd de nieuwste software te downloaden. 

Als dit voor jou niet mogelijk is, is er nog een manier. Je kunt de browser Mozilla Firefox downloaden. Hiermee zullen de problemen zich vooralsnog niet voordoen, meldt Let's Encrypt. Mozilla beschikt over eigen certificaten, waardoor de Let's Encrypt-certificaten gewoon beschikbaar blijven via deze site.

Bron: Let's Encrypt / Opgelicht?! / Security.nl

Ook interessant