Onderzoek naar 112-storing door ministerie

Onderzoek naar 112-storing door ministerie

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat samen met het Agentschap Telecom en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de telefoonstoring van maandag bij KPN onderzoeken. Daardoor was onder meer het noodnummer 1-1-2 urenlang onbereikbaar. Een woordvoerder van de inspectie Justitie en Veiligheid maakte dat dinsdag bekend.

'Er wordt onder meer gekeken hoe de crisiscommunicatie bij de uitval van 112 is verlopen.' Het noodsysteem, dat 112 bij storingen in de lucht moet houden, werkte niet. 

De Tweede Kamer reageerde maandag geschrokken op de storing en vroeg om opheldering. Behalve 112 waren ook meerdere gemeenten, de kustwacht, veiligheidsregio's, ziekenhuizen en waterschappen uit de lucht. In het vragenuurtje gaf minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdag een toelichting aan de Kamerleden. 

Oorzaak is nog onbekend

De oorzaak van de storing is nog niet gevonden, vertelde de minister een onthutste en geïrriteerde Tweede Kamer. Wel is duidelijk dat de drie back-upsystemen geen van alle hebben gewerkt, wat Grapperhaus 'onverklaarbaar en onvoorstelbaar' noemt.

De politie en de andere diensten hebben volgens hem het draaiboek voor zulke gevallen vervolgens goed gevolgd. Maar de Kamer bleek daarover minder te spreken. Volgens GroenLinkser Kathalijne Buitenweg ging het crisismanagement 'faliekant mis', haar PvdA-collega Attje Kuiken noemde het 'belabberd' en Chris van Dam van regeringspartij CDA 'was er niet kapot van'.

De minister beloofde ook de crisismaatregelen te onderzoeken. Hij gaat bovendien na of het draaiboek wel is getest en of het toen goed is bevonden. Dat mensen meerdere alarmberichten van NL-Alert ontvingen, is volgens hem niet te voorkomen.

Minister gaat andere provider overwegen

Onder andere oppositiepartij SP en regeringspartij D66 dringen erop aan dat het Rijk naast KPN nog een provider in de arm neemt. Grapperhaus sluit dat niet uit, maar wil het onderzoek afwachten. Hij verwacht binnen twee à drie weken een 'eerste grondige analyse van KPN wat er is gebeurd'. De inspectie van zijn eigen ministerie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Agentschap Telecom gaan ook na wat er is misgegaan.

Ook de vraag van de SGP of KPN door de wanprestatie misschien contractbreuk heeft gepleegd, noemt de minister 'terecht'. Maar hij kan nog geen antwoord geven.

KPN verhoogt de bewaking van het telefoonverkeer naar het alarmnummer 112. Dat meldt de raad van bestuur van het telecombedrijf in een brief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). 

Update 16:25: Softwarefout vermoedelijk de oorzaak

Een softwarefout is de vermoedelijke oorzaak van de storing die maandag urenlang alarmnummer 112 platlegde. Het routeringssysteem is viervoudig uitgevoerd, maar de fout trad waarschijnlijk tegelijkertijd in alle systemen op. KPN zoekt nog uit hoe dat kon gebeuren.

'Hulpdiensten hebben nooit geoefend met een 112-storing'

De hulpdiensten hebben nooit geoefend hoe ze moeten reageren als een storing alarmnummer 112 onbereikbaar maakt. De kans daarop werd minimaal geacht, schrijft Grapperhaus.

Voor een gedeeltelijke storing is wel geoefend, meldt Grapperhaus. Maar 'het zwaarste scenario' leek de hulpdiensten niet waarschijnlijk, mede omdat KPN zou kunnen terugvallen op gedegen noodvoorzieningen.

Bron: ANP

Ook interessant