toggle menu

Op afstand afsluiten wanbetaler niet mogelijk

Op afstand afsluiten wanbetaler niet mogelijk

Het op afstand afsluiten van de gas- en stroomtoevoer bij wanbetalers gaat niet door, meldt de Volkskrant. Hiervan was eerder sprake bij de invoering van de slimme energiemeter.

Na jaren lang discussiëren over de privacy van burgers, worden slimme energiemeters op grote schaal ingevoerd. Met behulp van de slimme meter kunnen meterstanden op afstand worden uitgelezen. Hierdoor zouden in eerste instantie wanbetalers direct worden afgesloten. Minister Kamp van Economische Zaken vindt dit te ver gaan. Een digitale 'uitknop' is bovendien erg fraudegevoelig. Hackers kunnen hiermee de toevoer van stroom en gas van hele huizenblokken platleggen.Slimme meters vervangen de huidige energiemeters. Behalve nadelen zitten er ook voordelen aan de nieuwe meters: ze zorgen ervoor dat het opnemen van meterstanden niet meer handmatig hoeft worden gedaan. Daarnaast maakt de invoering het makkelijker om te wisselen van energieleverancier, het verkleint de kans op meningsverschillen over de meterstanden en maakt het energiegebruik inzichtelijker doordat er niet meer jaarlijks, maar tweemaandelijks een overzicht op de mat van de gebruiker valt.

Radar

In 2009 besteedde Radar al aandacht aan de privacygevoeligheid van de slimme energiemeter en de omstreden verplichte invoering hiervan.

Bron: Volkskrant

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant