toggle menu

Reisorganisatie Thomas Cook in zwaar weer

Reisorganisatie Thomas Cook in zwaar weer

Reisreus Thomas Cook (Neckermann) verkeert in zwaar weer. Er is acuut meer dan een miljard euro nodig om het zwakke winterseizoen door te komen. Dat meldt De Telegraaf.

Redding van de Chinese aandeelhouder Fosun Tourism Group via een kapitaalinjectie samen met banken en een overname wordt volgens ingewijden met de dag onzekerder, aldus de krant.

Oudste reisorganisatie

Thomas Cook is in Europa goed voor een omzet van zo’n tien miljard euro en heeft ruim 20.000 medewerkers. Jaarlijks gaan meer dan twintig miljoen toeristen met Cook op vakantie. Het is de oudste reisorganisatie, in de UK opgericht rond 1845. Er worden circa een half miljoen Nederlanders per jaar geboekt.

Het verliesgevende toerismeconcern, dat touroperators, reisbureaus, hotels en vliegtuigen heeft, kampt met een schuldenlast van rond twee miljard.

Update 21 september: nog geen privé-investeerders gevonden

Thomas Cook is er nog niet in geslaagd om privé-investeerders te vinden om een faillissement te voorkomen. Het bedrijf hoopt nu op een reddingsoperatie van de Britse overheid, liet een bron aan het Franse persbureau AFP zaterdag weten.

Thomas Cook liet vrijdag weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

Het is niet waarschijnlijk dat de ministers zullen ingrijpen vanwege de zorgen over de levensvatbaarheid van de 170 jaar oude reisorganisatie op langere termijn, zo meldde The Times zaterdag. Het bedrijf staat hierdoor aan de rand van de afgrond.

Thomas Cook zucht onder een grote schuldenlast. Tegelijkertijd zijn de resultaten van Thomas Cook al een tijdlang zwak, wat het bedrijf onder meer wijt aan brexitonzekerheid en het uitzonderlijk zomerse weer vorig jaar.

TravelBird failliet, lang wachten op je geld

Radar Radio besteedde in maart dit jaar aandacht aan gedupeerden van het failliete TravelBird. De reizigers dienden een claim in bij garantiefonds SGR, maar na ruim vier maanden wachten zij nog steeds op geld. Waarom duurt het zo lang? Terugluisteren: Faillissement TravelBird: al vier maanden wachten op geld.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant