SEO gaat Kifid onderzoeken

SEO gaat Kifid onderzoeken

SEO Economisch Onderzoek gaat op verzoek van het ministerie van Financiën het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) evalueren.

Elke vier jaar wordt het klachteninstituut geëvalueerd. Deze keer is SEO Economisch Onderzoek dit onafhankelijke onderzoek gegund. In 2016 is het Kifid voor het laatst geëvalueerd.

Kritiek op het Kifid

Er is regelmatig kritiek op het Kifid, omdat het instituut te veel op de schoot zou zitten van banken en verzekeraars. De financiële sector betaalt het klachteninstituut. Consumenten klagen in de media dat ze moeilijk hun recht halen bij het Kifid. Procedures duren lang en voor consumenten is de financiële materie en klachtenprocedure - zonder juridische bijstand - erg ingewikkeld. Radar liet dat op 27 januari 2020 zien in een uitzending over het Kifid.

Minister Hoekstra van Financiën kondigde begin 2020 na deze uitzending en kritische Kamervragen van het SP-kamerlid Mahir Alkaya deze evaluatie al aan.  

Onderzoek eind 2020 afgerond

SEO onderzoekt de kwaliteit, onafhankelijkheid, transparantie en kosten van de klachtenafhandeling door Kifid. SEO verzamelt onafhankelijke informatie en ervaringen onder stakeholders van het Kifid. De verwachting is dat het onderzoek eind 2020 is afgerond.

Meldpunt Kifid

Stichting Geldbelangen is naar aanleiding van de Radar-uitzending een meldpunt over het Kifid begonnen. Consumenten kunnen hier hun klachten melden. Radar is benieuwd of SEO ook deze ervaringen zal meenemen in het nieuwe onderzoek.

Meer over:

Ook interessant