toggle menu

Steeds minder vakantiegangers reizen op de bonnefooi

Steeds minder vakantiegangers reizen op de bonnefooi

Het raakt uit de mode om op vakantie te gaan zonder iets te boeken. Vier op de vijf vakantiegangers hebben van tevoren in ieder geval een slaapplek geregeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de onderzoeksbureaus CBS en NBTC-NIPO Research.

In de lente en zomer van 2018 gingen Nederlanders 3,2 miljoen keer op de bonnefooi op vakantie, een kwart minder dan een jaar eerder. Ook in de jaren daarvoor was er sprake van een dalende trend. Hoe mensen op vakantie gaan, is snel aan het veranderen. Weggaan zonder iets te boeken past daar vaak niet meer bij, legt Marieke Politiek van NBTC-NIPO Research uit.

Op vakantie in Europa? In welke landen moet je dan zijn voor een goedkoop biertje, goedkope hotelovernachtingen en de dagelijkse boodschappen? Radar zocht dat voor je uit.

Lees meer: Op vakantie in de EU? Bekijk de dure en goedkope landen

Airbnb en stedentrips

Zo huren steeds meer Nederlanders van tevoren een huisje via diensten als Airbnb. Dat is niet altijd makkelijk ter plekke te regelen. Ook de steeds populairder wordende korte vakanties, zoals een weekendje naar Londen, lenen zich niet zo voor spontane plannen.

Flexibiliteit 

De opkomst van platforms als Booking.com heeft veel veranderd, merkt Politiek. 'Mensen gaan op de bonnefooi op vakantie omdat ze hun eigen plan willen trekken. Maar wie online een hotel boekt, kan vaak kort van tevoren gratis annuleren. Dan hebben ze die flexibiliteit ook, terwijl ze wel een beetje zekerheid hebben en kunnen selecteren op kwaliteit en prijs.'

Radar tipt

Hotelkamer nodig? Je kunt natuurlijk het allergoedkoopste hotel boeken, maar met een beetje handigheid boek je een veel beter hotel of een betere kamer voor hetzelfde geld. Radar zet elf tips op een rijtje.

Lees meer: 11 tips voor een goedkopere hotelovernachting

Bron: ANP

Ook interessant