toggle menu

Stranden nemen dit weekend extra maatregelen om drukte te voorkomen

Stranden nemen dit weekend extra maatregelen om drukte te voorkomen

Nederlandse kustgemeenten maken zich op voor drukte vanwege de haast zomerse temperaturen dit weekend. Het kan tot wel 20 graden worden en ze willen taferelen zoals die van twee weken geleden voorkomen.

Toen was er landelijk grote verontwaardiging, omdat veel mensen de coronamaatregelen negeerden en alsnog in grote groepen het strand bezochten.

Zandvoort

Zandvoort houdt alle toegangswegen naar het strand dicht. Sinds een week worden strandbezoekers teruggestuurd, alleen bestemmingsverkeer mag door. 'Bovendien liggen er drones klaar, als het nodig is', aldus een woordvoerder. Daarmee kan men overtreders opsporen of op afstand sommeren te vertrekken.

Noordwijk

De gemeente Noordwijk wil nog niet zo ver gaan maar 'houdt de situatie wel nauwlettend in de gaten'. Als het te druk wordt kan de gemeente parkeerplekken sluiten om zo mensen te ontmoedigen. De Veiligheidsregio bepaalt of de toegangswegen naar het strand openblijven.

Regio Haaglanden

In de hele regio Haaglanden gaan dit weekeinde de parkeerterreinen bij de stranden en de recreatiegebieden dicht. De Haagse waarnemend burgemeester Johan Remkes, voorzitter van de veiligheidsregio, zei voor de camera van Omroep West dat de toeloop nauwlettend zal worden gevolgd.

Als dat niet voldoende is, zullen ook de stranden worden gesloten. Wie zich niet aan de regels houdt krijgt één waarschuwing. Bij herhaaldelijk overtreden volgen boetes, waarvoor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) worden ingezet.

Callantsoog

Callantsoog zet tekstkarren in met daarop de oproep om weg te blijven. Later wordt besloten of de enige weg naar het strand openblijft, afhankelijk van de drukte.

Zeeuwse Schouwen-Duiveland

Op de stranden van het Zeeuwse Schouwen-Duiveland, waaronder die bij Renesse, handhaven bijzondere opsporingsambtenaren (boa's) de coronamaatregelen. Ze verwachten weinig drukte: er is veel ruimte op de 21 kilometer aan kustlijn en toeristen zijn er amper omdat campings gesloten zijn.

Waddeneilanden

De Veiligheidsregio Fryslân is niet van plan om toegangswegen naar de veerponten naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog af te sluiten om toeristen te weren. Toezichthouders houden wel scherp in de gaten of het op de parkeerplaatsen en bij de terminals van de veerboten niet druk wordt. In dat geval volgen misschien alsnog maatregelen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant