toggle menu

Tekentablet-maker Wacom monitort welke programma's je opent. Hoe zet je dit uit?

Tekentablet-maker Wacom monitort welke programma's je opent. Hoe zet je dit uit?

Als je een tekentablet van Wacom gebruikt om je computer te bedienen, dan is de kans aanwezig dat de fabrikant weet welke programma’s je zoal opent. Wacom monitort dit namelijk standaard, zo ontdekte een software-ontwikkelaar. Je kunt deze instelling wel zelf uitschakelen.

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet is een plat apparaatje dat je op je computer kunt aansluiten en waarop je bewegingen kunt maken met een speciale pen. Zo kun je de cursor (het pijltje) van je computer besturen. Net als een 'reguliere' muis dus, maar dan nauwkeuriger. Dit is vooral handig voor teken- of beeldbewerkingsapplicaties, maar ook prima voor 'normaal' computergebruik.

Door akkoord te gaan met het privacybeleid geef je Wacom toestemming om 'gebruikersdata, informatie over sessies en informatie over hardware' door te sturen naar Google Analytics. Heaton ontdekte dankzij een paar technische tools dat de tabletmaker logs bijhoudt van elke keer dat de gebruiker een nieuwe applicatie opent. Volgens de privacyvoorwaarden doet Wacom dit alleen voor ontwikkeldoeleinden.

Zo schakel je de monitoring uit

Dat Wacom bekijkt welke apps je zoal opent staat dus standaard ingeschakeld, maar je kunt het uitzetten. Dit doe je in het Wacom Desktop Center.

  • In Windows vind je dit in het Start-menu onder Wacom Tablet.
     
  • Op een Mac vind je dit in de map Toepassingen onder Wacom Tablet.

Klik hier op Meer > Privacy-instellingen. Je kunt nu het Wacom Experience Program, en daarmee de monitoring, uitschakelen.

Boze reacties op Twitter

Wacom heeft gereageerd op Twitter. Daar meldt het bedrijf bovenstaande oplossing ook. Onder het bericht reageren diverse mensen kritisch, zoals Casper Koomen. 'Erachter komen dat je getrackt wordt doet de ''experience'' echt geen goed. Doe het gewoon niet. Mensen betalen al genoeg goed geld voor jullie producten en verdienen het om netjes behandeld te worden.'

Bron: Robert Heaton / Tweakers

Ook interessant