Toegang tot updates en Google-apps voor Huawei-telefoons mogelijk beperkt

Toegang tot updates en Google-apps voor Huawei-telefoons mogelijk beperkt

Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. Alle overdrachten van hardware en software zijn stopgezet. 'Google houdt zich hiermee aan de oproep van de Amerikaanse overheid', zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf tegen Reuters.

Mensen die nu een Huawei-telefoon gebruiken, merken voorlopig niets van het besluit van Google. Dat zegt Tim Wijkman, onderzoeker van Telecompaper. Google beperkt de toegang van de Chinese smartphonemaker tot zijn besturingssysteem Android, op last van de Amerikaanse regering, maar dat geldt niet voor bestaande telefoons. Ook voor de eerstvolgende toestellen, die al in ontwikkeling zijn en door Google zijn goedgekeurd, zijn er geen grote gevolgen.

Eenvoudige versie van Android

Huawei wordt 'gedegradeerd' naar het Android Open Source Project (AOSP). Dat is de meest eenvoudige versie van Android. 'Dat betekent dat mensen met een Huawei-smartphone straks misschien geen toegang meer hebben tot de Play Store van Google en geen gebruik kunnen maken van Google-apps als Gmail, YouTube en Google Maps. Mensen moeten naar de eigen appwinkel van Huawei, de AppGallery, om hun apps te downloaden.'

Update: Gevolgen voor mensen met een Huawei-telefoon

Google bevestigt in een bericht op Twitter dat mensen met een Huawei-telefoon de Google Playstore kunnen blijven gebruiken. Mensen met een telefoon of tablet van Huawei of dochtermerk Honor hoeven niet te vrezen dat ze geen updates of ondersteuning meer krijgen voor hun toestel vanwege de sancties tegen het bedrijf. Dat liet Huawei maandagochtend weten in reactie op de aankondiging van Google om de licentie van Huawei voor besturingssysteem Android in te trekken.

De Chinese technologiegigant Huawei wordt beticht van het faciliteren van spionage door de Chinese overheid. Om die reden heeft de Amerikaanse overheid bedrijven verboden nog zaken te doen met het bedrijf. Dat betekent dat niet alleen Google, maar waarschijnlijk ook de chipbedrijven Qualcomm, Intel en Broadcom niet meer kunnen leveren aan Huawei.

Gevolgen voor Europa en Amerika

Het besluit heeft vooral gevolgen voor Europa, denkt Wijkman. 'In de Verenigde Staten heeft Huawei nauwelijks marktaandeel. In China is Google niet actief, Chinezen gebruiken eigen diensten als Baidu. Europa is voor Huawei de tweede afzetmarkt.'

Maar de ban zou volgens Wijkman averechts kunnen werken. Huawei-gebruikers worden misschien in de armen van China gedreven. 'Huawei hield er al rekening mee dat dit zou gebeuren, ze hadden al een eigen besturingssysteem in de maak. Het kan zijn dat ze nu besluiten om dat in te voeren.' En misschien volgen meer Chinese bedrijven dat voorbeeld. 'Alle besturingssystemen en de meeste processoren komen uit de VS. Android, Windows en iOS zijn Amerikaans. De Verenigde Staten hebben zelf potentieel veel inzicht in inlichtingen in het buitenland. Maar China wordt machtiger op techgebied. Misschien besluit China nu om zelfvoorzienend te worden. Voor de VS is dat economisch en politiek nog gevaarlijker.'

'Het is een schaakspel'

Het is de vraag of de soep zo heet wordt gegeten. 'Wellicht gebruikt Amerika dit als een speelbal om een handelsakkoord met China erdoor te drukken. Misschien wordt het verbod ingetrokken zodra er een akkoord ligt. Het is een schaakspel, de volgende zet is moeilijk voorspelbaar.'

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.

Bron: ANP

Ook interessant