'Vakantiegeld valt voor veel Nederlanders lager uit vanwege hoger belastingtarief'

'Vakantiegeld valt voor veel Nederlanders lager uit vanwege hoger belastingtarief'

Voor veel Nederlanders valt het vakantiegeld dit jaar lager uit dan vorig jaar. Dat meldt salarisverwerker ADP, die wijst naar een hoger belastingtarief op vakantiegeld. Dat geldt voor inkomens van boven de 34.000 euro per jaar.

Voor veel Nederlanders valt de schade wel mee. Werknemers met een modaal salaris, zo'n 36.000 euro per jaar, zijn 3 euro meer kwijt aan belastingen. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. Als je tussen de 68.500 euro en 98.000 euro verdient, gaat het ineens harder door een hoger belastingtarief. Werknemers die twee keer modaal verdienen, betalen daarom 117 euro meer belasting over hun vakantiegeld.

Belastingwijziging positief voor werknemers met minimumloon

Voor werknemers met een minimumloon en mensen die meer dan 98.000 euro verdienen, valt de belastingwijziging positief uit. Zij krijgen meer vakantiegeld omdat ze minder hoeven af te dragen aan de fiscus. De extra belasting is het gevolg van de versnelde afbouw van de arbeidskorting. Daar staat tegenover dat de loonbelasting omlaag is gegaan, waardoor vrijwel alle werkende Nederlanders minder belasting betalen over hun reguliere salaris.

Heeft jouw vakantiegeld een speciale bestemming?

Waar geef jij je vakantiegeld aan uit? Echt een speciale bestemming, zoals een vakantie of een grote aankoop? Of gaat het op in de huishoudpot? Misschien krijg je helemaal geen vakantiegeld? Ruim 2000 mensen hebben onze poll ingevuld. Lees waaraan het vakantiegeld op gaat:

Kwart geeft vakantiegeld uit aan vakantie. Wat doet de rest?

Bron: ANP

Ook interessant