toggle menu

Zorgverzekeraars investeren niet milieu- en maatschappij vriendelijk

Zorgverzekeraars investeren niet milieu- en maatschappij vriendelijk

Het beleggingsbeleid van grote verzekeraars CZ, Menzis en VGZ is verre van duurzaam. De genoemde bedrijven zouden volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer geen beleid hebben op 'belangrijke thema’s' als klimaatverandering, natuur en dierenwelzijn. Ook voor risicobranches zoals de olie- en gassector is volgens de onderzoekers geen gerichte aanpak aanwezig.

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Het initiatief beoordeelt jaarlijks het beleggingsbeleid van grote verzekeraars in Nederland aan de hand van 21 maatschappelijke thema’s. Het beleggingsbeleid van CZ, Menzis en VGZ werd voor het eerst onder de loep genomen.

Druk uitoefenen bij verzekeraars

Projectleider Titus Bolten van de verzekeringswijzer kijkt niet op van het 'onderontwikkelde beleid' van de verzekeraars. 'Toen we vijf jaar geleden voor de eerste keer het duurzaamheidsbeleid van de levensverzekeraars beoordeelden, was dat over de hele linie ook niet best.' Door gesprekken te voeren en druk uit te oefenen zijn volgens hem de nodige verbeteringen doorgevoerd. Hij rekent bij de zorgverzekeraars op eenzelfde resultaat.

Consument niet gediend van foute investeringen

Radar ondervroeg destijds bijna 40.000 mensen over de investeringen van verzekeraars. Zij moeten duidelijk zijn over of zij wel of niet in wapenhandel investeren, vindt 91 procent. 80 procent zou geen verzekering afsluiten bij een verzekeraar die in wapenhandel investeert; 60 procent zegt over te stappen wanneer dergelijke informatie ze ter ore zou komen. Lees meer over het onderzoek: Consument zegt 'nee' tegen wapenhandel en 'ja' tegen meer transparantie.

Bron: ANP / Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant