Chipplicht helpt, maar lost zwerfkatprobleem niet meteen op, wees zelf ook alert!

Chipplicht helpt, maar lost zwerfkatprobleem niet meteen op, wees zelf ook alert!

89 procent van de pollrespondenten is voor een chipplicht voor katten. Hondeneigenaren moeten hun dier al verplicht laten chippen. In Amsterdam en Alphen aan den Rijn start een proef waarbij dit ook voor kattenbaasjes geldt. 

Het verschil tussen de regelgeving voor honden- en kattenbaasjes valt sommige respondenten op. 'Honden lopen bijna altijd met de baas buiten. Katten gaan alleen naar buiten, zonder toezicht, en dus is de kans op kwijtraken groter. Ik zie dikwijls een oproep van dierenambulance met de vraag van wie de gevonden kat is. Dus zeker een "ja" voor de chipverplichting', zo laat een pollrespondent ons weten.

Poll over chipplicht

1612 mensen vulden de poll van Radar over de chipplicht in. Daarvan vond 89 procent de verplichting een goed plan. Wil je ook je mening even en je ervaring delen? Word lid van het Radar Testpanel! 

Katten hebben een unieke positie in Nederland, merkt ook de Dierenbescherming. 'We krijgen daar soms vanuit het buitenland zelfs vragen over. Zwerfhonden komen hier niet voor: zien we een hond zonder baasje, dan ondernemen we meteen actie. Maar zien we een kat lopen, dan reageren we daar niet altijd op. Verdwaalde katten worden daardoor meestal niet snel opgespoord', aldus een woordvoerder.

Alleen verplicht voor buitenkatten?

Een aantal respondenten zegt voorstander te zijn van een chipplicht, maar enkel voor katten die naar buiten gaan. Zo schrijft iemand: 'Zo'n verplichting kan behoorlijk wat geld kan kosten, terwijl sommige katten niet eens buiten komen.' Volgens de Dierenbescherming is een chipplicht voor binnenkatten net zo belangrijk. 'Binnenkatten kennen de buurt niet, als die per ongeluk op straat belanden raken ze nog makkelijker de weg kwijt.'

En als zo'n beestje dan op straat belandt, is het voor mensen in de buurt lastig een verdwaald dier te herkennen. De Dierenbescherming ziet dat katten vaak opvallen als ze er slecht uitzien, bijvoorbeeld doordat ze erg vermagerd zijn. Pas dan volgt een melding.

Zwervende kat gezien? Dit kun je doen!

Een chip alleen gaat het probleem van zwerfkatten dus niet oplossen: het is ook belangrijk dat mensen alert blijven. Zie je plots een onbekende kat in de wijk rondlopen, en kennen je buurtgenoten het diertje ook niet? Dan is het - zo adviseert de Dierenbescherming - slim om even de dierenambulance te bellen. 

Medewerkers checken dan of het beestje gechipt en geregistreerd is. Is dat niet het geval, dan kan de dierenambulance een papieren bandje bij de kat omdoen. Op dat bandje staat het telefoonnummer van de dierenambulance. Als het baasje vervolgens niet belt, dan kan de dierenambulance het beestje ophalen en naar het asiel brengen. Het beestje wordt daar veertien dagen 'vastgehouden'. Meldt de eigenaar zich niet, dan wordt de kat ter adoptie aangeboden.

Tot slot een reminder voor kattenbaasjes: heb je je diertje al gechipt, vergeet dan niet om bij een eventuele verhuizing of wijziging van telefoonnummer aanpassingen door te geven. Het registratienummer vind je in het 'kattenpaspoort'. Meer informatie daarover lees je hier. En ben je je beestje kwijt? Dan kun je op deze website checken of het diertje gevonden is.

Ook interessant