toggle menu

'Consument op kosten gejaagd door duur 'nieuw' energielabel'

'Consument op kosten gejaagd door duur 'nieuw' energielabel'

Mensen worden onterecht op kosten gejaagd door de nieuwe, verplichte methode voor het vaststellen van het energielabel. Dat zegt 81 procent van bijna 300 mensen die via deze nieuwe methode een label hebben aangevraagd. Bijna de helft betaalt meer dan de 190 euro die het volgens de overheid kost, soms wel meer dan het dubbele. Bij 13 procent loopt de verkoop van de woning vertraging op door het aanvraagproces, of gaat de koop daardoor zelfs helemaal niet meer door.

In de uitzending van 29 maart 2021 ging Radar in op de energielabels. We lieten drie inspecteurs dezelfde woning beoordelen. Komen zij uit op hetzelfde label?

Wil je je huis verkopen, dan heb je een energielabel nodig. Vorig jaar kon je zo'n label voor nog geen tientje zelf aanvragen, maar sinds 2021 kun je deze alleen verkrijgen door een erkende energieadviseur langs te laten komen, die naar je isolatie kijkt. Radar ondervroeg 293 mensen die dit jaar een energielabel hebben aangevraagd over hun ervaring.

Quote
De omslag van een tientje naar in mijn geval bijna 250 euro vind ik absoluut buiten proportie
- Pollrespondent

Een energieadviseur vinden lukte ruim de helft (57%) van de ondervraagden gemakkelijk. De overige 43 procent vond het minder eenvoudig of zelfs lastig. Hoe lang het duurt voordat er een energieadviseur langs kan komen, loopt erg uiteen. Bij een ruime helft (57%) lukte dit binnen twee weken. Bij 1 op de 7 (14%) duurde dit een maand, of langer. 20 procent kan nog geen wachttijd geven, omdat zij op dit moment nog op het bezoek van een adviseur wachten. Van deze groep wacht een derde al langer dan een maand.

Quote
Heb hem nog in december 2020 aangevraagd voor €9,00 per e-mail retour binnen een uur
Pollrespondent

Vertraagde huisverkoop door aanvraag energielabel

Sommige huisverkopers geven aan dat de verkoop van de woning vertraging heeft opgelopen door het aanvraagproces van het energielabel. Dit zeggen 31 mensen (11%), en bij nog eens 6 mensen (2%) is de koop zelfs vastgelopen op het aanvraagproces van het energielabel.

Energielabel vaak duurder dan overheid zegt

Bijna de helft van de respondenten, 48 procent, geeft aan méér te betalen dan de 190 euro die het volgens de overheid zou kosten. Zo betaalt 1 op de 5 tussen de 250 en 300 euro. 5 procent betaalt zelfs meer dan het dubbele dan de beraming van de overheid. 'Waarom geen vast tarief?', vraagt een respondent zich af.

Quote
Zelfs de mensen die komen controleren zeggen dat het "overkill" is. Men zegt dat het € 190,- kost, maar prijzen beginnen vanaf € 250,-.
- pollrespondent

Keuring is het geld niet waard

Voor ruim een kwart (27%) vallen de kosten hoger uit dan verwacht. Meer dan de helft (52%) vindt bovendien niet dat kosten in verhouding staan met de uitgevoerde werkzaamheden voor de keuring. 33 procent vindt van wel, nog eens 15 procent zegt het niet te weten. Twee toelichtingen van pollrespondenten die het de kosten niet waard vonden:

  • 'Prijs € 363,00. Is 10 minuten binnen geweest. Heb hem moeten attenderen dat de spouwmuren geïsoleerd waren.'
  • 'De mevrouw is letterlijk 15 minuten binnen geweest. Dan nog 15 minuten administratie en hoppa € 250,- lichter.'

54 procent is het eens met het label dat de woning toegewezen heeft gekregen. 29 procent weet het nog niet, en 17 procent is het er niet mee eens. Al met al vindt bijna twee derde (65%) van de respondenten de nieuwe procedure géén verbetering. 22 procent weet het niet, 13 procent vindt het wel een verbetering.

Waarom ieder appartement in een blok voor zich?

'Totale onzin dat label. Je koopt een huis voor de plek, het huis of mooie tuin, maar niet voor een mooi energielabel. Als je energie wilt bezuinigen doe je dat ook wel zonder label.'

- Pollrespondent

Koper vindt label vaak niet zo belangrijk

35 procent geeft aan dat het energielabel bij aankoop van een woning een belangrijke rol speelt, maar bij een meerderheid van 53 procent is dat niet het geval. Zo licht een deelnemer aan het onderzoek toe: ‘Het huis was al verkocht en was totaal niet geïsoleerd en de koper wist dat en was ook geen probleem omdat die de woning zelf energieneutraal ging maken. Toch moest ik een energielabel maken van de overheid. Overheid en maatwerk blijft een probleem! Hier was het label en de kosten onnodig, maar had geen keus, geldverspilling voor de verkoper!’

56 procent geeft aan een fysieke controle overbodig te vinden, omdat je ter controle nog steeds facturen van energiebesparende aanpassingen moet aanleveren: ‘Bij het vorige energielabel moesten dezelfde documenten aangeleverd worden of zelfs nog meer.’ Een grote groep (73%) is er voorstander van dat er alleen een fysieke controle plaatsvindt in geval van twijfel of onvoldoende documentatie.

Quote
Net als bij de APK van je auto, steekproefgewijs controleren
- Pollrespondent

Over één ding is de overgrote meerderheid het eens: 81 procent vindt dat mensen onterecht op kosten worden gejaagd door deze verplichte methode voor het vaststellen van het energielabel.

In de uitzending van Radar: Tot 500 euro voor het nieuwe energielabel, en wat heb je eraan?

Over het onderzoek naar de nieuwe aanvraag voor energielabels

De vragenlijst over de nieuwe, verplichte aanvraagprocedure voor energielabels is tussen 18 en 25 maart 2021 ingevuld door 293 mensen die in dit jaar een energielabel hebben aangevraagd. Het overgrote deel hiervan is lid van het Radar Testpanel, een groep van ruim 70.000 mensen verspreid over het hele land. Wil jij ook je mening en ervaringen laten meetellen? Geef je op als panellid. Meedoen is altijd gratis. 

Ook interessant