45 euro voor een nekhangmat: werkt hij ook?

Heb je last van spanning of stress in je nek? Dan zou je dat met een bandje van vijftig dollar (zo'n 45 euro) moeten kunnen verlichten, maar werkt het echt?

Wie zijn of haar nek overbelast of er een verkeerde beweging mee maakt, kan ineens last krijgen van nekpijn en stijfheid. Met de Neck Hammock van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf moet je binnen tien minuten van die pijn en stijfheid af zijn. Het bedrijf belooft 'een doktersmethode om opgebouwde spanning los te laten' en 'een natuurlijke stressverlichter'. De Neck Hammock is een hangmatje voor je hoofd die je volgens de advertentie aan elke deur kan bevestigen, zodat je lekker met je hoofd in een hangmat aan een deur kan hangen.

Werkt dit?

Fysiotherapeut Henk Jansen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zegt dat een nekhangmat wel enigszins verlichting kan geven, maar het geen oplossing is voor nekklachten. 'Nekklachten hebben verschillende oorzaken en hebben verschillende aanpakken nodig.' Hoewel Neck Hammock claimt dat 95 procent van de mensen met nekpijn baat heeft bij een nekhangmat, zegt Jansen dat er in Nederland niet één therapie is die die claim kan rechtvaardigen.

Cervicale tractie

De nekhangmat zou werken met cervicale tractie is te lezen in de advertentie. Dat werkt volgens Jansen als volgt: aangezien je hoofd steunt op je (nek)wervels kan je, door je nek uit te rekken, de wervels uit elkaar trekken. 'Deze nekhangmat zorgt voor een klein beetje tractie, maar het is compleet onvergelijkbaar met een tractietafel waarmee je heel precies in tijd en kracht (in seconden en kilo's) rek kan geven. Zulke apparaten zijn ook nogal duur.'

Fysiotherapeut Jansen zegt dat een nekhangmat zoals de Neck Hammock van 45 euro niet veel doet. 'Er is ook nog een placebo-effect.'

Afbeelding via NeckHammock.com

Meer over:

Ook interessant