toggle menu

AOW-gat arbeidsongeschikten

De pensioenleeftijd is sinds een paar jaar verhoogd naar 67 jaar. Je hebt dan vanaf je 67e recht op een uitkering volgens de AOW (Algemene Ouderdomswet). Je kunt dan van je oude dag genieten. Maar deze verhoging zorgt bij zelfstandige ondernemers voor veel onrust. De arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die zijn afgesloten lopen vaak maar tot 60 of 65 jaar. Door de verhoging ontstaat een gat, waarin ze dus jarenlang onverzekerd zijn.

Wat als je in die periode arbeidsongeschikt raakt? Het overkomt Bert Oostra, makelaar met een eigen bedrijf. Hij krijgt een herseninfarct en raakt hierdoor volledig arbeidsongeschikt. Hij moet stoppen met zijn zaak en zijn vrouw verzorgt hem dag en nacht. Gelukkig kan hij een beroep doen op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) tot zijn 65e. Maar nu de AOW-leeftijd is verhoogd tot 67, heeft hij een inkomensgat van twee jaar. In deze twee jaar heeft meneer Oostra geen enkel inkomen meer.

Jan Hendrik Bosma zit op dit moment in deze situatie. Meneer Bosma had een klein aannemersbedrijf als hij door een hartstilstand arbeidsongeschikt raakt. Zijn AOV betaalde uit tot zijn 60e, daarna, de eindleeftijd waarop de polis afloopt. Inmiddels is meneer Bosma 62 jaar en is hij noodgedwongen aan het interen op zijn pensioen. Hoe het dan later moet, weet hij ook niet.

Eindleeftijd verhogen

Advocaat Karen Machielsen ziet dat verzekeraars nog lang niet iedereen tot de AOW-leeftijd verzekeren. Mensen met een hoger risico op arbeidsongeschiktheid worden uitgesloten op latere leeftijd en hierdoor vallen mensen tussen wal en schip. Volgens het Verbond van Verzekeraars kan niet iedereen tot zijn 67e verzekerd zijn, omdat de premie voor mensen met risicovolle beroepen te hoog wordt. Het Verbond stelt echter wel: waar iemand nu een AOV tot zijn 65e heeft, is het mogelijk deze eindleeftijd te verhogen.

ZZP Nederland reageert in de studio. Volgens de belangenbehartiger van zzp'ers zijn zowel de overheid als de verzekeraars aan zet. Verzekeraars moeten polissen toekomstbestendig maken en meegaan met de AOW-leeftijd. De overheid moet de groep die nu in de problemen zit, helpen met een fatsoenlijke overbruggingsregeling.

Controleer jouw AOV

Heb je nu een AOV? Check dat de eindleeftijd op je polis en laat deze aanpassen indien noodzakelijk. Doe dit tijdig, want wanneer je eenmaal in de buurt van je eindleeftijd komt, is het veel lastiger om een aantal jaar bij te verzekeren. Weigert je verzekeraar je eindleeftijd te verhogen? Laat het ons weten.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant