toggle menu

Apotheker: Veel te hoge dosering plantenextract in pillen A. Vogel

Kun je met behulp van een kruidenpreparaat snel tot rust komen en tegelijkertijd 'fris en alert' blijven? Klinkt heel handig als je stress of spanning ervaart, een examen moet doen, of naar de tandarts moet en daar tegenop ziet. Werkt dit product echt?

De pillen van A. Vogel Passiflora Rustgevend Extra Sterk beloven rust voor lichaam en geest en zo'n kruidenpreparaat mag wat kosten, want voor dertig pillen betaal je elf euro. De belangrijkste ingrediënten zijn passiebloem, citroenmelisse en valeriaan. A. Vogel adviseert om een uur voor het stressmoment een pil te slikken en een half uur van tevoren nog eentje.

Lees ook: Is Echinaforce van A. Vogel een goed anti-viraalmiddel in deze koude periode?

Torenhoge dosering

Volgens de website van A. Vogel krijg je totaal 4492 milligram aan extract van de planten binnen. Dat is bij een dagdosering van twee pillen. Yvonne Tak, doctor in de analytische chemie en apotheker, verbonden aan het UMC Utrecht, noemt die dosering behoorlijk hoog. 'Passiebloem, citroenmelisse en valeriaan werken kalmerend, maar in deze dosering maken ze je vooral slaperig. Ik zie in onderzoeken een dagdosering van 300 tot 600 milligram van die planten.' De dosering in de pillen van A. Vogel is acht tot veertien keer zo hoog. Tak vraagt zich af of je met deze pillen je examen wel goed maakt. 'Ik zou ze niet gebruiken als je rij-examen moet doen.'

Tak legt uit dat je van passiebloem hartritmestoornissen kan krijgen. 'Dat was de eerste hit toen ik zocht in de literatuur en daarbij ging het om een lagere dosering. Van valeriaan is bekend dat het op lange termijn leverproblemen kan opleveren. Als je deze planten op een zonnige dag oogst kunnen de concentraties veel hoger zijn. Je weet dus niet hoeveel werkzaam bestanddeel er precies inzit.'

Wat moet je doen tegen stress?

Om stress tegen te gaan kan je volgens Tak beter goed slapen, goed eten, goed bewegen, een goed dagritme en voldoende ontspanning hebben. 'Als je toch heel erg last hebt van hoogoplopende spanning kan je het best naar de huisarts gaan. Die schrijft dan bètablokkers voor.

Lees ook wat je kan doen tegen teveel stress

Reactie A. Vogel

A. Vogel zegt in een reactie vooral dat hun product veel trouwe gebruikers heeft die het product hoog waarderen. Inhoudelijk heeft A. Vogel niet gereageerd.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant