toggle menu

Bamboeshirts Bamigo bestaan niet helemaal uit bamboe

Je hebt ze misschien weleens gezien: gespierde mannen in een witte onderbroek of t-shirt die een pandahoofd dragen. Het is een reclame van Bamigo dat kleding maakt van bamboe. 'Absorbeert tot 70% meer vocht dan t-shirts van katoen, is anti-allergeen en houdt geen vieze geurtjes vast' belooft het merk, maar is dat wel zo?

Bamigo zegt dat katoen slecht is voor ons milieu. 'Voor één kilo katoen is 10.000 tot 20.000 liter water nodig. Daarmee kan je één spijkerbroek maken.' Daarom zegt Bamigo gebruik te maken van bamboevezels. 'Bamboe groeit op een natuurlijke wijze en heeft geen kunstmatige bewatering nodig.' Klinkt alsof het enorm goed is voor het milieu.

'Spuitbus deodorant helpt ook'

We bellen even met de klantenservice, want als je als bedrijf zegt dat je kleding geen vieze geurtjes vasthoudt, dan willen we natuurlijk wel weten hoe dat werkt. De medewerkster van de klantenservice zegt dat de shirts van Bamigo van anti-allergenenstof zijn en daardoor veel minder geurtjes vasthouden. 'Daardoor blijf je langer fris en heb je minder snel zweetplekken of gele plekken.' 'Een goede droge spuitdeodorant draagt ook bij aan een fris gevoel', aldus de medewerkster. Bamigo vertelt dat bamboe holle vezels kent en daardoor kan er veel meer transpiratie worden opgenomen.

'Lekker fris'

Bamigo claimt op hun website ook dat hun onderkleding zorgt dat je niet oververhit raakt, zelfs niet op een date of sollicitatie. Als we vragen hoe dat kan zegt de medewerker dat dat komt omdat je 'lekker fris blijft'. 'Je kan langer fris blijven, omdat de stof meer opneemt.' Deze medewerker houdt duidelijk van het woord 'fris'.

Wel of geen holle vezels?

Chris Koeleman is trainer en adviseur in textiel en kwaliteit van kleding. Hij is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. 'Het lijkt mij een beetje sterk dat de kleding 70% meer vocht kan opnemen door de holle vezel. Bamboe is een viscosesoort en de viscose wordt gespoten op een manier dat hij niet hol kan zijn. Ik meen op de website van Bamigo gezien te hebben dat hij niet hol is.' Jeroen Adriaens van Bamigo corrigeert de uitspraak van Chris Koeleman. 'De vezels van bamboe zijn niet hol, maar er zitten hele kleine microgaatjes in de vezel van de bamboe. Hierdoor kan de vezel drie keer z'n eigen gewicht aan vocht opnemen.' Volgens Adriaens droogt bamboe ook sneller dan katoen.

Koeleman is van mening dat hier sprake is van viscose en dat kan gemaakt zijn van allerlei plantaardig materiaal. In het productieproces van viscose wordt de vezel heel anders, legt Chris Koeleman uit. Radar viel op dat er ook katoen in de shirts van Bamigo zit. 'Dat wordt waarschijnlijk gedaan om het iets te verstevigen.' Koeleman vindt dat door het toevoegen van katoen alle positieve werkingen die Bamigo met bamboe claimt, gedeeltelijk een beetje teniet worden gedaan.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant