toggle menu

Bijlesaanbieder Lyceo weigert terugbetaling

Vanwege het coronavirus is besloten het centraal examen te schrappen. Als scholieren de schoolexamens met succes afronden, krijgen ze een volwaardig diploma. Dat betekent dan ook dat veel examentrainingen niet doorgaan.

‘Nu blijkt dat Lyceo uit Leiden in plaats van terugbetaling een voucher aanbiedt die een jaar geldig is’, schrijft forumgebruiker mountainbikert in het topic: Bijlesaanbieder Lyceo weigert terug te betalen.

Afgescheept met onbruikbare voucher

Bij veel forumgebruikers gaat het om een training voor de centrale examens. Meerdere gebruikers schrijven dat ze honderden euro's hebben betaald. Er zijn leerlingen die op basis van de schoolexamens al zijn geslaagd en dus geen baat meer hebben bij een dergelijke training. 'Dan is het erg zuur als je 1000 euro betaald hebt en je wordt afgescheept met een onbruikbare voucher en wat online materiaal’, schrijft mountainbikert.  'Wat heb ik aan een voucher als ik geen schoolgaand kind meer heb', vraagt een andere forumgebruiker zich af. 

Lees ook: Het centraal eindexamen gaat niet door, wat nu?

Op de eigen website laat huiswerkbegeleiding Lyceo weten: 'De voucher kan worden ingezet voor uzelf, of voor familie of vrienden en is geldig tot 1 juni 2021. In de komende week ontvangen alle klanten hun unieke code en de laatste gedetailleerde informatie.'  

Volgens de topicstarter is er nog niets geleverd en gaat er ook niets geleverd worden. 'Alle bijlesstudenten zijn afgebeld', aldus mountainbikert. 

Reactie Lyceo

Het eindexameninstituut laat in een schriftelijke reactie weten het zeer spijtig te vinden dat ze klanten niet hun geld kunnen teruggeven maar dat hun eerste zorg ligt bij het overeind houden van hun bedrijf met 374 medewerkers. De bonnen die ze geven zijn ook in te zetten voor bijlessen en zijn ook overdraagbaar.

Lees hier de volledige reactie van Lyceo

Wijziging Algemene Voorwaarden

Veel gedupeerden die contact opnemen met Radar hebben gezien dat Lyceo de algemene voorwaarden stilletjes heeft aangepast. Stond er voorheen dat in geval van overmacht Lyceo een passend alternatief zou zoeken voor de klant en mocht dat niet lukken, dan zou Lyceo het betaalde bedrag binnen een maand terugbetalen. Nu kunnen klanten bij overmacht rekenen op een dienst in een andere vorm bij Lyceo.

'Beroepen op de oude voorwaarden'

Dit is veel gedupeerden in het verkeerde keelgat geschoten. Advocaat Consumentenrecht Maryse Oranje zegt dat een bedrijf de algemene voorwaarden tussentijds kan wijzigen maar dat een bedrijf deze wel aan de consument moet overhandigen en zo op de hoogte moet stellen van de wijziging: ‘Consumenten hoeven niet zomaar akkoord te gaan met een wijziging. Als de nieuwe voorwaarde onredelijk is of niet is overhandigd dan kan de consument zich beroepen op de oude voorwaarden omdat de nieuwe voorwaarden ongeldig zijn.’

Uitzonderlijke situatie

De Autoriteit Consument en Markt zegt ook dat de oude voorwaarden van toepassing zijn en dat mensen recht hebben op teruggave van het reeds betaalde bedrag. Maar volgens Saskia Bierling, woordvoerder bij de ACM, is het nu wel een uitzonderlijke situatie:  ‘In zijn algemeenheid geldt ook dat bedrijven nu met grote tegenslagen worden geconfronteerd, waarbij het lastig is om op korte termijn veel consumenten terug te betalen. Er zal dus per geval gezocht moeten worden naar een passende oplossing. Als een bedrijf failliet gaat, is dat niemands belang en krijgen consumenten vaak hun geld niet of niet volledig terug.’

In de extra video geeft advocaat Maryse Oranje antwoord op de meestgestelde vragen.

Bekijk het volledige interview met Maryse Oranje

Update 15 mei - Oplossing laat op zich wachten

De problemen rondom het huiswerk- en exameninstituut Lyceo zijn nog steeds niet opgelost. Radar heeft een update geschreven, dat lees je hier

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant