De koe en melk

In de melkveehouderij worden pasgeboren kalfjes direct bij de moeder weggehaald. Bij sommige boeren kunnen koeien regelmatig naar buiten, bij andere niet.

Boeren hoeven zich straks niet meer te houden aan een melkquotum en daardoor kan de melkproductie  flink worden verhoogd. Hierdoor neemt de druk op de melkveehouderij toe, vrezen critici.

Eyes on Animals

Medewerkers van Eyes on Animals vertellen over het leven van de koe en het kalf in de reguliere melkveehouderij. De organisatie heeft een literatuurstudie gedaan naar het leven van deze dieren en zijn bij verschillende melkveehouderijen in Nederland in 2014 op bezoek geweest.

Volgens het rapport van Eyes on Animals worden er anderhalf miljoen kalveren per jaar geboren in Nederland, waarvan bijna één miljoen naar de slacht gaan. Zo'n 750 duizend daarvan zijn stiertjes maar ook 250.000 vrouwelijke kalfjes eindigen binnen een jaar in de slachterij. Deze kalfjes worden gezien als restproduct.

Kalf van moeder gescheiden

Margreet Steendijk en Margret Wenker van Eyes on Animals vertellen hoe het kalf van zijn moeder wordt gescheiden. Er zijn in Nederland minimaal dertig melkveeboeren die de kalfjes na de geboorte nog een aantal maanden bij de moederkoe houden.

Het aantal boeren dat kiest voor deze werkwijze neemt langzaam toe.

Deze boeren zijn verdeeld over de verschillende labels.  Sommige produceren biologische of biologisch dynamische melk. Maar sommige produceren onder geen van beide labels. Er bestaat geen apart label voor boeren die het kalf bij de koe houden.

De Regte Heijden

Radar neemt een kijkje op boerderij De Regte Heijden. De boer en boerin zijn een aantal jaar geleden overgestapt van een reguliere melkveehouderij naar een systeem waarbij ze de kalf bij de koe houden. Ze vertellen over de voor- en nadelen van deze manier van werken.

De Zonnehoeve

Het bedrijf de Zonnehoeve produceert ook melk met een systeem waarbij de kudde met kalveren en koeien bij een gehouden wordt. De Zonnehoeve produceerde tot dusver Demeter biologisch dynamische melk voor Zuiver Zuivel van Friesland-Campina.

Zonnehoeve vond het zonde dat melk die door hun werd geproduceerd gemengd werd met melk van boeren die er een ander systeem op na houden. Per 1 januari 2015 starten zij hun eigen label in een eigen zuivelfabriek in samenwerking met een drietal andere boeren die dezelfde werkwijze hanteren.

Lees hier meer over de verschillende soorten melk.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant