toggle menu

Dubbel slachtoffer van letselschade

Vermogensbelasting betalen terwijl je eigenlijk geen vermogen hebt: dat klinkt gek, maar het gebeurt wel. Letselschade-slachtoffers, die na een ongeval een uitkering ontvangen, worden opnieuw slachtoffer. Dit keer van de Belastingdienst.

Jeanette Migo valt op haar werk over een hekje dat iemand in een doorgang heeft neergezet. In eerste instantie lijkt de schade mee te vallen, maar helaas blijkt het ongeval toch ernstiger dan gedacht. Ze krijgt door de val dystrofie aan haar beide knieën en raakt volledig arbeidsongeschikt. Om dit te compenseren krijgt ze een letselschade-uitkering, die is bedoeld voor de rest van haar leven.

Vermogensbelasting over je letselschade-uitkering

Maar dan klopt de Belastingdienst aan. Jeanette heeft nu vermogen, dus moet ze hierover belasting betalen. Elk jaar weer. Het geldbedrag slinkt, terwijl Jeanette  dit heel goed kan gebruiken om in haar kosten te voorzien: door het ongeval kan ze weinig zelf nog doen en moet ze overal hulp voor inkopen.

Zij is niet de enige die hier tegenaan loopt. Letselschadeslachtoffers raken door de uitkering hun recht op zorgtoeslag en / of huurtoeslag kwijt. Of ze krijgen te maken met forse huurverhogingen.

Verder geldt sinds 1 januari 2013 voor ziektekostenregelingen zoals de AWBZ en de WMO een vermogensinkomensbijtelling, zodat slachtoffers ook een hoge eigen bijdrage voor bijvoorbeeld thuiszorg moeten betalen.

Bijzonder vermogen

Het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Letselschade Advocaten en Slachtofferhulp Nederland willen graag dat dit probleem opgelost wordt en doen een oproep om dergelijke uitkeringen onder zogenaamde bijzonder vermogen te laten vallen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld al met de uitkeringen van de slachtoffers van de Volendambrand en de uitkeringen van asbestslachtoffers. Volgens de Vereniging van Letselschadeadvocaten is het onbegrijpelijk dat dit nog niet voor andere slachtoffers is geregeld.

In de studio reageert Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP.

Handige rekenhulp

Radar liet in een voorbeeldscenario uitrekenen hoeveel je van je letselschade-uitkering kwijtraakt aan de Belastingdienst. Bereken wat je zélf kwijt bent aan de fiscus met een handige rekenhulp.

Open de rekenhulp

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant