E-bike haalt beloofde actieradius niet: wat kan je doen?

Je koopt voor 3500 euro twee e-bikes van het merk RAP, maar direct na levering zijn er al veel problemen. Ook blijkt dat de beloofde actieradius van 120 kilometer onhaalbaar is. Wat kan je doen? 

Fred Burgers bestelt 6 juli 2018 twee e-bikes, een Tour 8 IMS en een Axis 8 IMS, van het merk RAP bij Van Nijhuis Rijwielen in Ermelo. Er waren vanaf de levering al problemen, zoals ontbrekende jasbeschermers, verkeerde trappers, krassen op het spatbord. Na tien dagen begonnen de motoren te tikken. Burgers meldt dit en Van Nijhuis Rijwielen zegt dat er nieuwe motoren onderweg zijn.

Actieradius wordt niet gehaald

Tijdens fietsritten komt Burgers niet verder dan 70-80 kilometer. De website van RAP rept over een actieradius van 120 kilometer, afhankelijk van de mate van ondersteuning. Hij haalt niet één keer de 120 kilometer die RAP belooft en waarop hij zijn keus heeft gebaseerd. Na vier maanden zijn er nog geen nieuwe motoren gemonteerd en blijkt een afspraak maken met Distri-Net, de onderhoudsdienst van RAP, lastig. Half november mailt Burgers eigenaar Gert-Jan van Nijhuis dat hij de koopovereenkomst wil ontbinden. Van Nijhuis reageert niet.

Begin januari worden de nieuwe motoren gemonteerd en wordt er een instelling veranderd. Burgers moet nu zwaarder trappen en het bereik neemt niet toe.

Half april meldt Burgers weer aan Van Nijhuis dat hij de koop wil ontbinden, maar de fietsenverkoper wijst dat verzoek af.

Wat zegt de advocaat?

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel van SMART Advocaten zegt dat hier sprake is van non-conformiteit. 'Als een verkoper of fabrikant stelt dat de actieradius maximaal 120 kilometer is, mag je dit op grond van de overeenkomst verwachten. Als achteraf blijkt dat dit bereik in de praktijk niet wordt gehaald, is het product niet conform. Als je de verkoper de kans hebt gegeven om alsnog te voldoen aan de overeenkomst en hij doet dit niet, mag je de overeenkomst ontbinden.'

Verkoper Van Nijhuis zegt tegen Radar dat hij geen kennis over de fietsen heeft: 'Ik heb hem gezegd toen hij ze kocht 'weet wat je koopt, ik heb ze niet staan, dus ik weet er niks van'. Ik sta er blanco in. Die middenmotor was nieuw voor mij, ik had daar niks mee'.

'Opmerkelijk standpunt'

Advocaat Kabel vindt dat opmerkelijk. 'Wanneer je als bedrijf elektrische fietsen verkoopt, mag je verwachten dat een verkoper productkennis heeft. Anders kun je iemand niet goed voorlichten.' Kabel adviseert om de verkoper een laatste brief te sturen. 'Daarna kan Burgers naar de rechter.'

RAP reageert dat de 120 kilometer kan worden gehaald onder ideale omstandigheden: niet meer dan een gemiddeld gewicht van 70 kilo, twintig graden, rustig fietsen in niet te zware versnelling, zonder tegenwind, niet bergop en niet continu stoppen/optrekken.

Update

RAP heeft in een reactie laten weten dat zij samen met verkoper Van Nijhuis Rijwielen wil kijken naar een oplossing en in gesprek gaat met Fred Burgers.

Afbeelding via RAP Elektrische Fietsen

Ook interessant